fredag 25 februari 2011

Bra verktyg

Då mitt förra lapprojekt börjar vara färdigt klippte jag mig lite nya lappar. Försökte vara noggrann och klippa exakta kuber, men med en enkel triangellinjal och sax var det inte helt lätt.



Efter att ha läst i en av min många syböcker, bestämde jag mig för att ta en titt in i en syaffär och se vad ordentliga verktyg kostar. Det är frustrerande att göra projekt, utan bra verktyg. Därav satsar jag på dem gärna. Finns inget mindre avkopplande än skruvmejslar som nöts sönder, hammare som böjs och symskiner som hakar upp sig, då man försöker njuta av att tillverka något.

Hade dock inte planerat köpa verktygen genast, utan fråga efter priser. Men då Signerbutiken, som specialiserat sig på lappteknik, hade slutförsäljning kunde jag inte låta bli. Allt på 20 % rabatt. Vilken tur i oturen. Gärna hade jag haft butiken kvar. I framtiden får man ta in sig till centrum för ordentliga verktyg.





Prövade genast min nya kniv, linjal och mitt skärbräde. Det var inte helt lätt att få kniven att följa linjalen. Kräver kanske lite övning och lite långsammare tag. Efter några försök blev dock linjerna raka (även om det inte ser ut så på bilden). Gillar förresten den finurliga skyddsmeknismen för kniven.

Koti & Keittiö

Brukar köpa en hel del inredningstidningar även om priserna är skyhöga. Halva glädjen är att få välja och köpa tidningen och halva att läsa innehållet, så får se hur det går nu när jag bestämde mig för att börja beställa på min favorit. Har köpt en hel del Koti & Keittiö tidningar senaste året, så då de hade erbjudande satsade jag på att ta och beställa ett halvår. Här är lite inblick i senaste numret. Tycker bra om stilen. Många inredningstidningar är helt för granna och moderna för mig, men den här passar ihop med det jag gillar och inspirerar till nya projekt.


tisdag 22 februari 2011

Rågbröd på 200 år gammal rot

Fick en rot av min chef. Den uppskattas vara ca 200 år gammal och han och många andra har bakat många fina bröd på den. Lite press på att lyckas alltså. Visst kan man alltid skapa en egen, men inte är det riktigt samma sak.

På veckoslutet hade jag äntligen tid att pröva den. Den var torkad, så aktiverade den med att öka på med vatten och mjöl. Var orolig att den inte fungerade, då jag inte såg någon märkbar skillnad genast. Den fungerade dock väldigt bra och brödet blev supergott. En del av roten skall jag ge vidare åt min mamma och resten fryser jag ner för nästa försök i passliga satser. Kanske jag sparar en aktiv rot i kylen.





Rågbröd

Dag 1:
250 g ljummet vatten
125 g rot
400 g rågmjöl

Dag 2:
30 g jäst
1,8 dl ljummet vatten
5 dl surmjölk
675 g rågmjöl
30 g havssalt

Dag 1:
Rör ihop ingredienserna i en stor degbunk och täck in den med lock och låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 2:
Lös upp jästen i vattnet och rör ihop allt utom saltet. Använd en degknådare och låt den knåda på lägsta varven 10 minuter. Tillsätt salt och låt maskinen knåda 5 minuter till.

Låt degen stå i en oljad burk med lock i 60 minuter. Låt därefter bröden stå 60-90 minuter på plåten. Värm ugnen till 250 grader, fukta den med en vattenflaska och sätt in bröden. Sänk temperaturen till 190 grader och grädda i 60 minuter. Fukta ugnen med en vattenflaska några gånger under gräddningen.

Brödet håller en vecka om packat lufttätt. Det kan även frysas.

(Receptet är från Jan Hedhs bok, men lite förenklat)

Nya glasögon

Bör man känna sig skyldig om man köper ett par glasögon, även om man inte egentligen behöver dem. Nu har jag tre helt olika par att byta mellan. De gamla är hela och går bra att använda. Styrkorna i de nya är samma som i de gamla. Alltså bara för att jag tyckte om de genomskinliga bågarna och hur de passade ihop med mitt ljusa hår. Kanske jag får känna mig lite skyldig, men bara lite...


måndag 21 februari 2011

Mammaklänning?

Vi blev gudföräldrar till en liten söt pojke ♥ som sov så sött i min famn hela seremonin igenom. Får man önska sig en sådan?

Själva festen gick bra till. Stressade lite för vad jag skulle ha på mig, men tur nog hade jag för en tid sedan hittat en perfekt "mammaklänning" från Vero Moda och rymdes ännu i den. Den är tight vid bysten och en ballong där var det sväller. Var lite orolig att magen skulle lyfta för mycket på klänningen, men den satt perfekt. Tycker väldigt mycket om stilen och kan använda den ännu efter att lillen kommit till världen.


onsdag 16 februari 2011

Pesto på vita bönor

Det här var överraskande gott. Kommer ni ihåg min sköna lördag och tidningsläsandet på gymmet. Det ledde till att hitta ett väldigt gott, enkelt och dessutom hälsosamt recept från Fit-tidningen. Är inte någon bönfantast, så var lite skeptisk, men ändå villig att pröva. Tur att jag gjorde det. Det här skall nog bli en grej jag gör oftare. Spagetti till och lite parmesanost. Nam...





Pesto på vita bönor
2 burkar konserverade vita bönor
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk rosmarin
½ kruka basilika
1 dl emmentaler
3 msk appelsinsaft
4 msk olja
(1 msk pinjenötter)

Skölj bönorna och sätt alla ingrediensern i mixern. Låt den gå tills ingredienserna blivit till en slät smet. Servera med spagetti och eventuellt lite ost.

Rostfritt stål

Jag tycker så om rostfritt stål. Det passar bra ihop med grått och vitt, men jag har hittills inte haft så många pynt i det materialet, då jag tycker det ser finare ut om man har många eller ingen alls. Nu har arbetsrummet blivit en samling för rostfritt stål. Det passar fint ihop med hyllorna färg (som förresten inte ännu heller är färdigt oljade). Nu har det även spridit sig lite till köket.

Jag hittade fina rostfria lådor i Ikea som passar in i vår hylla. Ett sett innehöll en stor och en liten låda, så jag köpte två. Dessutom köpte vi en lampa till samma rum.





Jag planterade in lite örter i mina gamla krukor. Får se om de överlever. Har alltså köpt örter från matbutiken för olika maträtter jag lagat och stuckit in resterna i myllan. De brukar ju vara i ganska dåligt skick redan i butiken, så väntar med spänning på hur de klarar sig. Gräslöken verkar i alla fall ta sig, men rosmarinen är redan ganska torr.


tisdag 15 februari 2011

Kan ni gissa vad det här skall bli?

Har en massa överlops tygbitar från olika projekt. Här är tygerna restbitar från bebifilt, lakan och påse till badrummet. Det finns dock mycket till att välja mellan. Plockade redan ut ett urval tyger till ett projekt i lite grälligare färger som skulle passa en pojke. Tygerna räcker inte till stora filtar och det gör inte mitt tålamod heller. Det här var mera i passande storlek. Nu är tygbitarna rivna och strukna. Redan under strykande märkte jag att projektet inte får vara allt för mycket större. Kan ni gissa vad det här skall bli? Bitarna kommer att bli 8x8 cm.

Omsydda lakan

Fick ett sett med lakan till gåva av min dotters gudmor, då hon märkte att hennes barndomslakan var nästan identiska med lakanen jag sytt åt dockan. Nu är de äntligen omsydda för att passa barnsängens mått.



Relaterade länkar:


Lakan till docksängen (05.01.2011)
Inte tog det länge så stod jag redan i tygbutiken och valde tyg till docksängen. Dockan är ju en pojke, så funderade först på något lite mera könsneutralt...

måndag 14 februari 2011

Korvdyna av restbitar

Sydde en korvdyna till dotterns säng av restbitar som blivit över då jag sydde påslakan och dynvar till docksängen. Hittills har vi rullat ihop ett täcke som hinder för att tösen inte skall rulla ner från sängen. Täcket är ännu kvar, men ser lite finare ut och hålls bättre på plats. Ifall täcket kommer i bruk, kan jag ersätta innehållet med en dyna. Har färdigt hemma material jag gärna kunde använda bort.




Relaterade länkar:


Lakan till docksängen (05.01.2011)
Inte tog det länge så stod jag redan i tygbutiken och valde tyg till docksängen. Dockan är ju en pojke, så funderade först på något lite mera könsneutralt...

Glad vändag

Till "äran" av vändagen bakade jag på söndagen lite hjärtformade scones. Önskar alla bloggläsare och -skrivare en glad vändag.

lördag 12 februari 2011

En skön dag

Har haft en otroligt skön förmiddag. Började den med att vakna i lugn och ro efter att ha fått sova. Senaste veckan har varit väldigt tung, då tösen skrikit nätterna igenom. Efter att ha lekt en hel dag på dagis och en kväll med kompisarnas barn sov hon som en stock. Efter morgonmål tog jag bilen och körde till gymmet, medan min man tog hand om tösen. Ledig tid har varit knapp på sista tide, så det här kom som på beställning. Efter en lugn träning involverande en hel del damtidningar for jag via loppiset bredvid gymmet och fyndade åt tösen och kommande lillen. Byxor, blöjor och en jätte söt klänning till sommaren.




Efter loppis kom jag hem till ett nystädat hem. Min man hade snällt städat efter gårdagens kalas. Det här kallar jag vardagslyx. Var nog förberedd på att göra allt efter gymmet. Nu sover tösen och jag njuter med fredagens korsord och citronvatten. Allt som är surt är nu pop, men så var det även under förra graviditeten. Undrar vad tänderna tycker om det här. Nå de får lite paus från allt det söta, för det har jag inte alls lust med. Däremot duger fet mat med mycket kött i. Int alls likt mig.

Kalas

I går var det dags för kalas, då gubben fyllde år på tisdagen. Det blev två pajer med allt värdens gott i och sallad. Ena pajen blev ett experiment med höna, rödlök, paprika, champinjoner, feta och soltorkade tomater. Andra blev en tidigare bekantskap med skinka, purjo och grynost.




Bakade dessutom en chokladkaka i tre lager, Mississippi mud pie. Tycker alltid det är lika svårt att få kanterna snygga på kakor, som tillreds i form. Måst nästa gång pröva på att använda remsor av bakplåtspapper. Dessutom hann jag inte låta kakan svalna före vispgrädden, så den ville rinna av och smälta bort. Är nog värt ett till försök med lite mindre brådska.



Mississippi mud pie
Botten:
225 g mjöl
2 msk kakao
150 g smör
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
175 g smör
350 g socker
4 ägg
4 msk kakao
150 g mörk choklad
3 dl matgrädde

Ovanpå:
4,25 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
chokladspån

Sila mjölet och kakaon och rör ihop med smöret. Blanda in socker och vatten tills du får en bra deg. Tryck ner det i en form och låt det stå kallt 15 minuter. Grädda bottnen 20 minuter i ugn i ca 200 grader.

Vispa äggen och tillsätt smält smör, socker, kakao, smält choklad och grädde. Vispa till en mjuk kräm och häll det över bottnen. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter, tills fyllnaden blivit fast.

Låt pajen svalna helt och täck in den med vipsgrädde. Dekorera med chokladspån.

fredag 11 februari 2011

Färg till vardagsrummet

Skaffade ett par nya borddukar och lite ljus för att pigga upp mitt gråa vardagsrum. Tyckte så om det röda som julen hämtade med sig, så valde något lika grannt. Det blev en pink och grå bordduk från Hemtex. En kompis hämtade fina rosa tulpaner åt mig, som passar perfekt in i den nya färgen.




Sökte även efter höga ljus i samma färg, men hittade ännu inte några lämpliga. Den hade jag placerat på ljusstakarna på pianot. Hitta dock små pinka ljus för min lykta. Färgen syns dock inte på bilden, men den är lite grannare än bordduken. Lyktan har jag fått till julklapp av min mans syster. I bakgrunden ser ni förresten vår två meter höga snöhög som täcker hela gården. Första satsen snö som fällts från vårat tak och tyvärr även från grannens in på vår gård.

onsdag 9 februari 2011

Grytan inkörd

Vi fick en Hackman gjutgärnsgryta till julklapp av svärmor. Fick äntligen inkörd den med en god Burgundigryta. Två timmar tog det, men värt besväret, även om jag var så slut efteråt att jag måste lägga mig på soffan och fick ta och lämna ätandet till en annan gång. På sista tiden har hobbier blivit nästan oexisterande, då arbetsdagen redan är tillräckligt stor ansträngning med alla graviditetshormoner i kroppen. Hoppas att det lättar snart, så jag kan ta i tu med alla projekten som väntar i huvudet. Tur att det finns veckoslut. Hoppas på att hinna på loppis kommande lördag.


söndag 6 februari 2011

God sås av Birka

För att spara in lite på pengarna som går åt till mat och för att få lite variation i vardagsmaten har ja prövat en hel del recept från olika butikkedjors reklamtidningar. Birka har skrivit upp vad varje maträtt kostar, så det är ett ganska bra sätt att få en uppskattning och vilken rätt är dyr och vilken billig. Dyrare rätter sparas till veckosluten.



Birka överraskade mig med en väldigt god gräddfilssås. Vi gjorde hönsbiffar enligt deras recept, men valde marinerade hönsstrimlor i stället för malet hönskött. Till dem lagade vi såsen under. Hade själv aldrig kombinerat ananas, gräslök och senap. Lätt, snabblagat och fräscht till höna.

Gräddfilssås
1 burk gräddfil
1 burk ananas i bitar (lämnade bort vätskan)
1 knippe gräslök (tyckte själv hälften räckte)
2 msk senap
1 msk äppelvinäger (använde vitvinsvinäger)
salt och peppar

Alltid kan man lära sig något nytt

Att baka bröd känns som något som alla borde kunna och att läsa en bok om hur man skall baka ett vanligt jästbröd kan kännas som slöseri av tid. Det kan jag säga att det inte var den här gången. Min kollega lånade mig en finsk bok av Jan Hedh, Mestarileipurin Leipäkirja. Läste inledningen på boken, men har ännu inte prövat några av hans recept. Men uttnyttjade tipsen han gav, och bakade en sats med min mosters recept.



För ändamålet lånade jag en gammal degknådare av min svärfar. I boken rekommenderade han en sådan för att få degen bra. Dessutom rekommenderade han att man lät degen jäsa i en oljad plastdunk med lock på. Degen jäste i alla fall en hel del bättre än vad den brukar, så tror jag skall hålla mig till de här tipsen i framtiden. Första gången jag inte kände av jästsmaken i det färdiga brödet. Ifall detta får fart på mitt brödbakande satsar jag kanske på en egen maskin.




Några tips jag ännu inte prövat på var att spraya vatten in i ugnen för att göra den fuktigare och på ytan av brödet efter gräddning för att få en vacker yta.

fredag 4 februari 2011

Skärbräde av restbit

Då min man fixade kökbänkarna blev det över en bit av skivan, som vi användt som skärbräde för smörgåsar och ost och som kastullunderlag. Skivan såg dock ut, precis som den var, halvfärdig och kanterna var rispiga och fula. Beställde fräsning av min man då han var på väg till hallen och fixa på sin projektbil. Nu ser skärbrädet genast fräschare ut. Lite olja på ännu, så är det riktigt fint.

Snabblagade mammabyxor

Sydde om ett par leggings (eller kallas de treggings) till mammabyxor. Köpte lite resor och så var det snabbfixat med saumurin. Skönt att inte måsta ha mammabyxor som sträcker sig hela vägen till bysten, utan kunna använda sina vanliga byxor och ännu känna sig "vanlig" en tid. Resoren har jag haft nervikt och kan lyfta upp den, som på bilden, när magen vuxit lite mera. Överväger att göra samma operation åt ett par svarta leggings i jeanstyg.

torsdag 3 februari 2011

Ommålat i grått

Gjorde ett tepannsunderlag för evigheter sedan, med det kinesiska tecknet för te på. Har inte tagit det i bruk, då det väntat på att målas till någon lite mera neutral färg. Nu äntligen fick den färg, samma gråa som klockan ovanför matbordet.



En korg vi fått till julklapp med en massa godsaker i fick även samma färg på sig. Lite syns det ännu av den gamla röda färgen, så skall måla den ett varv till i något skede. Korgen fungerar som förvaringsställe för halvfärdiga stickningar då den passar bra på soffkanten.




Relaterade länkar:


Min klocka (19.09.2010)
Äntligen är klockan på väggen, men någonting bra är värt att vänta på. Själva urverket målade jag nästan genast då vädret tillät...

Mother

Har sorterat i mina smycken med tanken att använda lite mera varierande accessoarer. Hur jag än sorterar blir det ändå alltid samma smycken jag tar på mig. Min vita klocka jag hittat i Sverige efter att ha sökt en i Finland länge, min förlovnings- och vigselring som jag sällan lämnar huset utan, min vita emaljerade silverring jag köpt nyligen och mina två favorithalsband. Ena halsbandet, Kalevala korus Vanamo, fick jag som färdigblivningsgåva av kompisarna efter att ha drömt om den en längre tid och ett silversmycke med texten MOTHER som jag hittade på båten och fick till julklapp av min mamma.



Smycket MOTHER har varit mycket i bruk, speciellt efter att jag kort efter det fick veta att jag väntar en lilltvåa, som skall födas i augusti. Att vara mamma har kännas både viktigt och speciellt. Hur man skulle känna för sitt barn kunde man inte ana förrän man fött sin första. Den här gången vet jag vad det som kommer skall betyda för mig, men ändå är det svårt att föreställa sig hur det skall vara att ha två barn. Ser fram emot att veta :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...