lördag 30 april 2011

Uppgrävt och odlat

Vi besökte odlingsplätten med min far, man och tös. De grävde och jag såg på. Fin arbetsfördelning, även om jag kände mig ganska onödig. De ville inte låta mig gräva, för att undvika för tidig förlossning. Marken på odlingsplätten är väldigt lerig, så det var tungt arbete. Vädret hade vi dessutom otur med. Först sken solen, sen kom det stora hagel och sen ösregnade det. På grannplätten arbetade två par, så jag fick sitta med kvinnorna i bilen medan männen arbetade på. Fick planterat lite sallad, spenat och salladslök. (Bilden är lite dålig, då den är tagen med en telefon)



Relaterade länkar:


Trädgrådsfix (26.04.2011)
Söndagmorgon var tösen ännu i dåligt skick, men plötsligt efter dagssömnen mådde hon prima. Vi for på en liten cykeltur och såg på min man fixa på segelbåten med sina syskon. Snart är den färdig att lägga i havet...

torsdag 28 april 2011

Mera öron

Pysslade ihop lite mera öron på natten, då tösen skall ha maskerad imorgon. Det blev en del brännsår, så det var nog bra att jag gjorde det på natten utan tösens hjälp. Hon får klä sig till en mus med svans och målat ansikte. Tänkte sy fast en knapp på byxorna, att sätta fast svansen i. Lätt att plocka bort vid behov. Nalleöronen är som reserv ifall musöronen inte håller. Var tvungen att göra musöronen på lite annat sätt, då det inte fanns rätt färger i tjock filttyg. Urvalet i Sinelli är tyvärr väldigt grannt, så det lämpar sig inte riktigt för det här. Ni kan kanske gissa att hunden igen fick fungera som modell.






Relaterade länkar:


Puppeöron för påskmaskerad (18.04.2011)
Min tös har påskmaskerad på dagis på onsdagen, så kände mig "tvungen" att göra något åt henne att klä sig i. Det blev ett par puppeöron, då hon är helt tokig i allt som liknar kaniner. Hittade enkla instruktioner av Martha Stewart...

onsdag 27 april 2011

Omlottsrock i brunt

Sydde en omlottsrock i brunt canvas bommullstyg. Som foder valde jag ett matchande brunt bommullstyg med vita prickar på. Mönstret tog jag från en gammal Moda tidning jag lånat av en kompis. Ursprungliga versionen såg dock lite annorlunda ut. Ändrade på huvan, bältet och gjorde den mera åtsittande. Dessutom tillade jag ett foder då ursprungsversionen var designad för filttyg. Omlottsrockar är praktiska då magen växer och ser ännu bra ut efter att man återgått till lite normalare storlek.



Relaterade länkar:


Besök till Kangastukku (16.04.2011)
Besökte Kangastukku med min mor och kom med en hel del projekt. De gamla är inte ännu färdiga, men ville sy en rock åt mig nu genast, så de gamla projekten får lite vänta. Rocken blir en omlottskappa, så den lär bli bra nu...

tisdag 26 april 2011

Trädgårdsfix

Söndagmorgon var tösen ännu i dåligt skick, men plötsligt efter dagssömnen mådde hon prima. Vi for på en liten cykeltur och såg på min man fixa på segelbåten med sina syskon. Snart är den färdig att lägga i havet.

Under cykelfärden råkade jag se att Plantagen var öppen, så vi cyklade där via och skrev en lång köpeslista i huvudet och valde färdigt ut förn att handla. På kvällen hoppade vi in i bilen och köpte en hel del.

I går planterade vi sen lite blommor med tösen. Hon älskar att vattna blommor, så hon använder flitigt sin lilla Hello Kitty kanna. Skulle ha lust att köpa något lite vackrare, men kanske det är onödigt om tösen är nöjd. Det blev lite penséer till både fram- och bakgården. Vi planterade även lite i örtlandet.






Medan tösen sov en härligt lång dagssömn satt jag i solen och fyllde korsord. Ja, en stund i alla fall tills jag inte orkade sitta mera. Tog fram vatupasset och började räta ut stenar i min trädgård. Höll på i en evighet, men det gjorde inget då vädret var fint. Örtlandets stenar blev nästan raka. Jag kommer väl att räta ut dem resten av sommaren. Får se nu om det växer upp något av fröna vi planterade med tösen, eller måst jag lägga i nya efter att ha vänt om på allt.




Hunden njöt även massor av sin nya frihet på gården. Hon låg så lång tid hon kunde i solen, tog sedan en kort paus och kom tillbaka.




Köpte även en del lavendel och ämnar köpa ännu mera. Vill ha mycket lila i min trädgård, då jag tycker det lugnar ner de blåa metalldelarna som hör till huset. Köpte även lite krukor och frön för grönsaker. Plantagen hade oväntat fina krukor, så tänker skaffa därifrån lite fler. Krukorna skall vara inomhus.




Grönsakerna skall vi plantera på vår nya odligsplätt. Vi har hyrt en från staden. Den är inte långt ifrån vårt hem, så man cyklar dit på ca 10 minuter. Vi besökte odligsplätten på kvällen för att se hur den ser ut nu när snön har smultigt. En hel del gräs och sorkhål, så vi får se var det blir av allt. Alltid kan man försöka, men jag tror inte jag skall hoppas på allt för mycket för sorkarna lär nog göra sitt. Odlignsplätten är varje fall vädligt stor, då kanske vi kan plantera "runt" sorkhålen. Önsketänkande antar jag.


söndag 24 april 2011

Påsk och pasha

Vår påsk blev lite annorlunda än vi planerat, då tösen spydde ut det första påskägget hon satt i sig. Hon var trött hela påsken och vill främst sova. Var man ute på gården bad hon om att få sätta sig i barnvagnen.



Det blev alltså varken målande av påskägg eller något annat, men lite gott hann jag laga. Prövade Matklubbens pasharecept. Då jag inte gjort sådant tidigare, valde jag att pröva på två olika sätt att låta pashan rinna av. Halva satsen satt jag in i ett traditionellt kaffefilter och andra halvan torkade jag i ett durkslag med en duk under. Båda blev riktigt lyckade. Största skillnaden var egentligen möstret. Den senare kanske blev lite torrare då duken sök upp all fukt. Bjöd på den första åt min mans gäster och den senare hade min man korkat på natten. Allt för illa kan de alltså inte ha smakat...






Besökte även Lahtis på lördagen, med fast beslut att komma tillbaka på sommaren. Utbudet i tygbutikerna var mycket bättre. Köpte dock inget annat än en trådrulle, då vi inte hade tid.

måndag 18 april 2011

Puppeöron för påskmaskerad

Min tös har påskmaskerad på dagis på onsdagen, så kände mig "tvungen" att göra något åt henne att klä sig i. Det blev ett par puppeöron, då hon är helt tokig i allt som liknar kaniner. Hittade enkla instruktioner av Martha Stewart, så passade på att pröva dem. Jag tror inte hon skulle vara stolt över mig om hon såg slutresultatet, men jag tror hennes hjälpare hade lite mera tid på sig. Det är ett tag sedan jag användt limpistolen och det märktes. Hoppas resultatet håller lek. Kunde gärna göra olika djur nu när jag vet hur lätt det är. Stackars hund fick fungera som modell, då tösen sov.


Terrassen i bruk

Härligt när sommaren närmar sig. Vi hade min mans familj på besök på söndagen, så vi passade på att äta ute på terrassen. Min mans syster hämta med sig en citronpaj, min svärfar lite Ellen Svinhufvud tårta och själv plockade jag fram lite muffinsar ur frysen och bakade ett bröd som vi åt med mozzarella, basilika och tomat.





Serverade även ett rosmarin-vitlöksmargarin jag lagat. Det blev inte riktigt tillräckligt bra mixat, men smakade riktigt gott. Satt färsk rosmarin och ett par vitlöksklyftor i olja för ett par veckor och rörde ihop det med smör.




Vi hade tur med vädret, då solen gassade hela tiden. Gården är snart tom på snö. Lite fanns det dock kvar, som lilltösen och hunde kunde njuta av. Min man piffade upp gården med lite praktiska detaljer inför kalaset. Jag kunde ta det lugnt, då han lagat en port, så att både hund och dotter hölls snällt på egen gård. Dessutom köpte han ett parasoll, så att maten hölls i skick och jag likaså.


lördag 16 april 2011

Besök till Kangastukku

Besökte Kangastukku med min mor och kom med en hel del projekt. De gamla är inte ännu färdiga, men ville sy en rock åt mig nu genast, så de gamla projekten får lite vänta. Rocken blir en omlottskappa, så den lär bli bra nu under sista tredjedelen av graviditeten. Det tar en stund att köra från Esbo till Kangastukku, men då prisskillnaden är ganska stor och man är två som köper lite mera, blir det snabbt värt sitt pris.

Det blev fleece tyger för en limefärgad sommarfilt med nyckelpigor på, en brun rock med prickigt foder åt mig, en blommigt foder åt tösen för hennes version av motsvarande rock och tyg för en pyjamas åt tösen. Tösens rock tänker jag sy av en gammal bordduk, so mvi haft på cateringbordet under bröllopet. Tänkte även sy en kjol åt mig av det bara magen är liten igen.






Provsydde en testversion åt tösen för att se ifall storleken var bra. Det ser kanske lite ut som en badrock, men blir säkert bättre med lite foder på insidan och kanske som lite kortare.



Relaterade länkar:


Kommande syprojekt (24.07.2010)
Listan på planerade syprojekt börjar vara väldigt lång. Jag har svårt att bestämma mig för om jag borde prioritera inredningsprojekt eller sommarprojekt...

måndag 11 april 2011

Hemlagad ketchup

Hittade ett recept på hemlagad ketchup enligt Jamie Oliver. Första gången jag gjorde ett recept på utländska mått, så det var lite att vänja sig. Nästa gång tror jag jag börjar med att översätta hela receptet och skriva det i en form som känns mera läslig. Vad i tusen betyder t.ex. 3/4 cup plus 2 tablespoons av någonting. Ska man addera ihop det eller är det ett skrivfel? Nästa gång sätter jag i alla fall mindre rödvinsvinäger. Följde inte heller receptet till 100 %, utan valde att laga allt på färska tomater. På grönsaksresterna lagade jag en god soppa till middag.

Köpte lite Frezza-kaffe, för att få passlig storleks flaskor. Tycker flaskorna är söta och innehållet drickbart, så fick hälla över allt i en stor flaska och hoppas på att det blir uppdrucket. Har inte sett så små flaskor till salu, utan innehåll. Flaskstorleken är lämplig, då man lagar något som inte går åt allt för snabbt.




Liten gåva åt liten pojke

Lagade en liten kub med bokstäver på som gåva åt en liten pojke. Hoppas han uppskattar den i något skede. Min tös hade i alla fall inte helst gett bort den om jag inte lovat laga en likadan åt henne. Hon är otroligt intresserad av bokstäver. Tur nog var en av bokstäverna vändbar, så fick kuben ihopsydd så att man kan snurra på den åt två olika håll och bokstäverna är ändå rätt väg.




Relaterade länkar:


Bra verktyg (25.02.2011)
Då mitt förra lapprojekt börjar vara färdigt klippte jag mig lite nya lappar. Försökte vara noggrann och klippa exakta kuber, men med en enkel triangellinjal och sax var det inte helt lätt...

lördag 9 april 2011

Äntligen vår

Har sett på svenska bloggar som redantycks ha våren i full rulle och väntat på att kunna säga samma sak. Nu äntligen har det varit en superfin vårdag med värmande sol och kvittrande fåglar. Vi tog en långpromenad med snubben och satt efter det ute och njöt på terrassen medan tösen sov dagssömn. Jag lånade en hel del böcker från bibban igår, så har slukat i mig information om lappteknik, tygtryck och pyssel. Det var så varmt på terrassen att min man kunde sitta utan skjorta. Jag höll tröjan snällt på för att inte kyla magen. Solglasögon var ett måste. Tankar om att sy madrasser till vårt terrassmöblemang börja vakna i min hjärna.



Medan jag latade mig i solen var min man flitig och skyfflade bort lite mera snö från terrassen. Nu är det endast 30 cm täckt, så det är nästan färdigt. På gården börjar även synas lite gräs. Staketen och buskarna ser ut att ha tagit stryk av alla snömängderna.




Min man passade även på att slipa och måla om en del av trappräcket. Han hade hittat en passande blå färg i någon järnaffär på rabatt. Nyansen är väldigt lik den gamla. På bilden är det närmare räcket omlagat och det bakre ofixat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...