onsdag 30 november 2011

Stickat åt tösen

Stickade färdigt en klänning åt tösen här om kvällen. Lämnade projektet för en stund då det inte lockade, men nu då klänningen är passlig var jag illa tvungen att slutföra den. Dessutom hade jag en liten hejarklack, då tösen blev lite svartsjuk, när jag bara stickade åt pojken. Då hon såg att jag plockade fram ett projekt som skulle bli åt henne, kom det order "Sticka nu!". Kunde inte annat än lyda. Köpte vit knappar med segelbåtar på från Kretonki.


måndag 28 november 2011

Jakt på pepparkaksrecept

Har påbörjat en jakt på ett bra pepparkaksrecept. Första satsen bakade jag på ett recept från boken Oi ihana joulukuu. Degen smakade rätt, men var lite svårare att baka med. Resultatet blev goda och spröda kex, men inte riktigt de pepparkakorna jag är van vid. Enligt min kompis påminde de mera om Svenska pepparkakor.



Förutom ovan nämnda boken har jag läst en hel del jultidningar, för att få upp julinspirationen. I en av dem fanns en Dan Sucker -reklam med ett pepparkaksrecept. Nu väntar en sats med det i kylen. Verkar lovande, även om lite starkare än vad jag är van vid. Imorgon skall det kavlas ut.

Julpaket

Vackra julpajet ser fina ut och är mysiga att ha en längre tid framme. Själv tycker jag om enkla papper, t.ex. svartvita med tomtar eller liknande. Vackrast blir det ändå med de billigaste materialen. Tidigare hade stora butikskedjorna brunt paketeringspapper, som man kunde packa in t.ex. kärl så att de inte gick sönder. Det blev snyggt ock enkelt med lite papperssnöre. Nu har de tyvärr bytts ut mot blommiga papper. I år packas paketen in i brunt papper ämnat för att skydda ytor med t.ex. då man målar. Man får det billigt och det ser fint ut. Pappret är lite tjockare, så det är lite svårare att använda, men slutresultatet blir fint (speciellt om man har lite mera tid än jag hadde).



Pappersnöret är från bröllopet, så materialen finns färdigt hemma. Då använda vi pappersnöret till att hänga upp sittordningen med. Borden hängde på snöret med små bykknipor och så fanns där även lite rosor. Såg riktigt fint ut. Kanske jag nångång visar bilder.

Är förresten superstolt att jag köpt lite julklappar redan nu. Brukar bli lite i sista minuten. Kanske ja hittar fler imorgon.

söndag 27 november 2011

Första advent

Så börjar visst juletiden. Det känns inte värst juligt ute, men här hemma börjar det så småningom synas. På morgonen tog vi en promenad med barnen, till skogen för att plocka lite lingonris. Tösen plockade duktigt och var nyfiken på allt som fanns där. Helt klart något jag kunde göra oftare. Lillebror var dock inte helt med på noterna, utan började skriva efter en kort stund. Min pappa var dock på väg till oss från lande, så han hämtade med sig lite mera lingonris. Nu är adventsljustaken dekorerad.




Förutom lingonris, plockade vi videkvistar. Efter att jag kalasat med barnen hos en kompis, badade vi bastu. Något jag lite saknat och som kändes superskönt efter dagens regniga väder. Nu badar videkvistarna bastu i hopp om att de ska torka lite. Tänker måla dem vita och hänga lite julpynt i dem.

torsdag 24 november 2011

Citron-vaniljsnaps och Lemon curd

Tillsamman med en kompis kryddade vi färdigt julsnapsen i tisdags. Lite i förtid, så få se hur stark den blir. Receptet var för 0,75 liter snaps, men lagade själv bara 0,3 liter, då vi inte är allt för många vuxna. Om inte det är gott, så är det i alla fall fint. Min kompis hade dock prövat receptet förra julen, så det borde även smaka. Själv älskar jag doften av vanilj, så det kan ju bara vara gott.



Citron-vaniljsnaps

0,75 liter Koskenkorva
skalet av 2 citroner
2 msk socker
1 vaniljstång

Skala citronerna med en skalkniv och lägg i dem i flaskan. Tillsätt vaniljsstången och sockret. Häll på drickan. Låt stå i en vecka.


Då endast skalet av citronen behövdes till snapsen, lagade vi lemon curd på resten. Hade sett ett gott recept på bloggen Vit Poesi. Är inte vara sista gången jag gör den delikatessen även om den inte riktigt passar ihop med min bantningsplan. Bjöd mina föräldrar på scones och lemon curd, då de på onsdagen kom och hälsade på sina barnbarn.





Får snart gäster, så borde börja förbereda lasagnen jag tänkt bjuda. Tror dock jag först skall ta en kopp te och bläddra i den nyaste Koti ja Keittiö som kom i postlådan igår.

måndag 21 november 2011

Trolldeg

Då lillpojken sover försöker jag hitta på underhållning åt mig och tösen. Förra veckan målade vi med fingerfärg och skapade med trolldeg. För att inleda julpysslandet lagade vi små ansikten som skall bli tomtehuvuden. Trolldegen har nu varit flera dagar i ugnen, då min pysselbok (Askartelun Pikkujättiläinen) rekommenderade 75 grader och ca 48 timmar.



Tösen gjorde egna tomteansikten, medan jag gjorde mina. Det blir fem små tomtar, av vilka två är gjorda av tösen. Tomtarna ska få en kropp, luva och halsduk. Tomteluvorna är lätta att laga, men måst ännu fundera ut hur kroppar ska bli. Prövde lite med material hemma, men kom inte ännu till någon lösning jag gillade.

Trolldeg

2 delar mjöl
1 del salt
1 del vatten

lördag 19 november 2011

Pepparkakskrans

Vi inledde julsäsongen med tösen och bakade pepparkakor. Det var inte meningen att börja riktigt ännu, men då tösen missade dagisbakandet hade jag inte riktigt annat val än att be min man köpa deg på vägen hem. Bakade av Sunnuntais deg, för den tycker jag är god.



Tösen åt främst deg, men bakade även flitigt egna pepparkakor. Speciellt roligt var det att göra mönster i degen och sedan äta upp den. En del pepparkakor klarade sig dock hela vägen till ugnen, bland dem en krans jag gjorde av hjärtan. Borde ha gräddat den skilt för alla andra var färdiga när den ännu var lite för mjuk. Egentligen kunde jag ha gräddat den länge på låg värme för smaken är kanske inte lika viktig som hållbarheten. Men, nu blev den god mjuk och får se ifall jag "tvingas" göra en till om den sku råka bli nertagen av någon vid fönstret.

torsdag 17 november 2011

Julstickning

Har planerat lite julbollar jag försöker hinna sticka. De är ritade med Paint och sedan förstorade med ett annat program. Inspiration till projektet fick jag från tidningen Lantliv Jul & Pyssel. Tänkte sticka fyra stycken (eller flera om jag hinner). Det jag inte ritat blir rött. Tycker speciellt bra om snöstjärnorna, så finns en risk att det blir fyra sådana istället.

måndag 14 november 2011

Höstdukning

Julprydnaderna får ännu vänta i skåpet till lilla jul, så tills dess är det höstdukning som gäller. Mina löv hade torkat färdigt, så jag strök bordduken medan barnen sov och placerade in löven mellan duken och plastduken. Kunde inte låta bli att laga lite husmanskost, som passade ihop till färgen. Det blev potatis-morotsmos och höna fylld med vitlöksost (eller kokad i den, då den inte hölls inne i sin ficka). Grönsakerna glömde jag från bilden.



söndag 13 november 2011

Pentik-ren

Jag har försökt minska på prydnadsföremål som inte har någon funktion, och komma på nya sätt att använda dem. Den här idéen är tyvärr inte min egen, men bra i alla fall. Såg den i en inredningstidning. Hade planerat bygga något för ändåmålet, men då jag hade en pentik-ren, kändes det här som en bra lösning. Renen har jag fått av min man, så det passar ju ganska bra, att den är en ställning för bland annat förlovnings- och vigselringen.


lördag 12 november 2011

Höstkrans

Lite sent för höstprojekt kanske, då mätaren emellanåt visar minusgrader och frosten gör allt vitt. Tyvärr är jag lite sent ute med allt, men inte för sent den här gången. Har funderat på att laga en höstkrans många gånger, men aldrig skaffat delarna för det. Nu skaffade jag både flörtkulor och grävde fram järntråden och så var löven redan torra eller bruna. Men, så igår besökte jag mina föräldrar. På deras bakgård var löven ännu jätte fina, så samlade en påse av dem för två olika projekt. Här ser ni första. En liten krans gjord av lönnlöv, järntråd och symaskinsspolar. Flörkulorna var så stora att de blev synliga, så satt in överlops symaskinsspolar mellan löven. Fungerade riktigt bra. Kransen blev dock ganska liten, då jag hade lite för få för en större. Med bara löv blir det inte jämnt och snyggt och spolarna fungerar ganska bra, då de är genomskinliga. Tösen hjälpte duktigt till och lagade ett eget projekt.




Resten av löven har jag satt in mellan en tidning och torka. Tänker använda dem inomhus, så om någon dag kanske jag visar hur det blev. Lite höststämmning före juldekorationerna kommer upp.

fredag 11 november 2011

En liten gåva

Ett första, passligt litet syprojekt mdd pojken i famnen. Sydde en hel del med tösen i famnen, men det tar en stund före det lyckas oh så blir det ju lättare bara han lär sig sitta. Vi sydde två nappband åt en liten småkusin som döps på veckoslutet. En lite grannare och en som liknar gossens egna. De blev inte så fina, men det var inte helt lätt med en hand. Lär ändå fungera.

torsdag 10 november 2011

Härligt!

Vädret har varit helt super de senaste två dagarna. Regnet har bytts ut mot sval, fräsch vinterluft, som får mig hurtig. Av någon oförståelig orsak börjar alltid springintresset i början av vintern, då man behöver långkalsonger och luften blir ett moln av isad fukt. Igår på morgonen då solen sken in genom våra fönster klädde jag på mig sportkläderna och muskeltränade med pojken en timme.

Efter en kort vila för pojken och lunch åt mamma lekte vi en stund och så drog jag springskorna på mig och tog en tur. Ännu klarar jag inte av långa sträckor, då bland annat knäna ännu är lösa av graviditets- och ammningshormoner. Sprang upp alla uppförsbackar jag hittade och traskade raskt emellanåt för att hålla uppe värmen. Tog även en tur in i skogen som omringar berget bredvid oss. Skogsstigen med barnvagn, blev en ganska bra armträning, då jag fick klättra över fallna träd och runda gyttjan med barnvagnen på släp. Nästa tripp tar jag med manducan uppför berget.

Efter joggingrundan traskade jag efter tösen till dagiset. Det tar ca 30 minuter åt ena hållet, så det blir en passlig promenad för mig och vovven.

På kvällen danssade jag med tösen i vardagsrummet, även om det började kännas lite väl tungt i låren. Efter det somnade jag tidigt med barnen, då jag var helt utmattad. Den känslan har jag saknat. Att vara utmattad av träning är något helt annat än att vara utmattad av för lite sömn och skötande av barn. Sov tio timmar med en väckning och var så nöjd.



måndag 7 november 2011

Påbörjat experiment

Påbörjade på lande ett projekt jag länge sett fram emot, men inte haft utrymme för. Slipade upp våra gamla pallar, och målade dem vita. Har hittills målat två lager, men skall ännu slipa lite och måla ett tredje. Efter det blir det en shoppingrunda till någon järnaffär. Tanken är att köpa tre olika färgers sprayfärg, helst superljusa pastellfärger. Ett tunt lager, så att pallarna blir olika färg. Jag hoppas att sprayfärgen slits, så att de blir lite naturligt shabbiga med tiden.

torsdag 3 november 2011

Band för nappen

Snabbsydde ett lite tuffare band för lillpojkens napp, så att han inte skall behöva "gå" omkring med tösens pinka version. Till projektet använde jag ett gammalt linnetyg som varit en gardin hos min mans bror, ett gammalt pinkt nappband och en klips från en vantehållare som grannen gett, då hans barn blivit för stora för dem. Sydde i orange-gult för att ge lite effekt.


onsdag 2 november 2011

Godisstrejk

Då jag lagt på en hel del kilon är det dags att börja fundera på vad jag sätter i munnen. Pojken fyllde i början av månaden tre månader, så det känns som en passlig stund att börja tänka på sig själv, då allt borde börja vara lättare (ännu har det inte varit det utan tvärtom).

Igår började en tre månader lång totalstrejk från allt ohälsosamt. Då jag var medveten om detta har jag passat på att smaka på allt jag kunde sakna utan att överdriva. Köpte bland annat mina favorit Fazers och en hel del choklad.



Första dagen gick bra. Satt två gånger på Wayne's Coffee, men höll mig ifrån sött och åt lasagne och drack smoothie istället. Var på promenad runt Tölö-viken och av och an till dagiset efter tösen. Köpte dessutom en ny våg från Clas Ohlsson.



Nu har jag fyllt skåpen med god hälsosam mat och försökt välja fruker och smoothies fram om socker och choklad. Visst se det gott ut, men inte hjälper det när man är beroende. Det är inte första gången jag lämnar bort sockret och bra har jag klara mig ett helt år utan både godis och chips, men nog är det ändå alltid svårt i början.

Idag har jag lagat smoothie på bär och soyayoghurt och varit på två promenader. Bra början alltså. Dessutom har jag städat hushållet vilket även är en helt bra motionsform och är tid bort från att springa till kylskåpet.





Något gott måst jag dock unna mig, så har köpt god honung till te´et, för te tänker jag inte dricka utan lite sött i. Hinner dricka högst en kopp idagen och sällan även det, så det blir inte så mycket honung. Främst är det kanske för att jag tycker om att pröva nya smaker, så påbörjar ett långvarit projekt att pröva alla olika honungssorter jag kan hitta. Tösen äter mycket honung på sina Weetabix, så hon tömmer burkarna för min del. Själv försöker jag nu byta till hälsosammare äppelmos. Den här första burken smakade inte så speciellt, men var helt god.



Förutom att jag vill gå ner minst fyra kilo, vill jag lära min dotter hälsosammare vanor. Har själv i barndomen ätit glass istället för middag och en massa godis, då min mamma är en sockerråtta. På henne fastnar det dock inte.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...