måndag 30 juli 2012

Ommålad klocka

Då vi inte har en enda fiffig klocka i vårt hus som lämpar sig för att lära barn klockan, var det dags att skaffa en till barnens sovrum. I vardagsrummet säger hon alltid att visaren pekar på fågeln och det är kanke inte riktigt det hon skall titta på. I arbetsrummet som nu blivit vårt sovrum, har klockan romerska siffror, så det är inte heller värst praktiskt. Köpte en basic klocka från Ikea med enkel klocktavla. Den var ursprungligen svart, men målade den med samma som jag målat bilbanan för barnrummets bord. Penseldragen blev ganska synliga, så övervägde att slipa den med fint sandpapper, men nu när den är på väggen tycker jag den är finare såhär.




Relaterade länkar:


Bilbanan målad (23.07.2012)  
Fick färdigt målat bilbanan igår på kvällen. Sprayade först ett lager grundfärg, vilket jag tror var ett misstag för den tog inte alls...
Klocka till arbetsrummet (23.03.2011)  
Köpte en klocka från Stockmann (bilden även därifrån). Den skall hänga i arbetsrummet, så att man ser den direkt, då man stiger in i rummet...
Min klocka (19.09.2010)
Äntligen är klockan på väggen, men någonting bra är värt att vänta på. Själva urverket målade jag nästan genast då vädret tillät, Resterande projektet gick lite trögare framåt...

söndag 29 juli 2012

Gissa hur mycket jag tycker om dig

Har ritat kaniner medan barnen sovit dagssömn. Sju stycken kaniner har hoppat från boken Gissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratney. Har igen ritat direkt på tyget med textiltusch med boken som mall bredvid. Lite missformade blev ju en del med lite små huvuden eller för tjocka magar, men jag tror inte det gör något. Då den är upphängd lär det inte störa så mycket. Sämre kunde det allt ha blivit då det inte fanns någon möjlighet att radera. Tyget skall bli en gardin till barnrummet. Tyget är lite för smalt, så får se om jag blir tvungen att skarva med t.ex. ett vitt linnetyg. Först ska den sys så långt det går så som den är nu. Då den är upphängd är det lättare att säga. Nästa vecka blir det pojkens ett års kalas, så sku gärna ha de färdig tills dess.



 Har försökt ordna lite plats runt symaskinen åt mig, så hoppas på en lite mer angenäm systund.

tisdag 24 juli 2012

Leksakslådor till barnrummet

Vi var en riktig Strömsö familj med mannen under veckoslutet då vi stod ute på terrassen med barnen och snickrade. Jag stod främst för designen och inskaffande av material, fixande av tygdelarna och min man fick sköta penslande av färg och snickeridelarna. Bra uppdelning tycker jag, för båda fick göra det de är bra på och tycker om.


Ett projekt har länge väntat på ett barnrum och det var att göra om två vinlådor till leksakslådor åt barnen. De ryms perfekt in i hyllan i barnrummet (visar den senare, för den är bara halvmålad). Köpte lite rep från Bauhaus och markistyg beställde jag från Eurokangas. Madrass hade vi hemma från tidigare och likaså faner att göra locket av. Min man fick lite järnsulfat av sin bror som han penslade på lådorna för en vecka sedan. Järnsulfat gör träet långsamt gråare, men redan på en vecka syns en stor skillnad till de obehandlade. Stanssade fast madrassbitar med tyget runt en fanerskiva min man sågat för att vara lika stor som lådans yttre kanter. Efter det skruvade han på en skiva som passade inanför lådan, så att locket hålls på plats och tygets kanter och nitarna blir i gömman. Sedan borrade min hål för repen som blev handtag till lådorna. Är supernöjd med resultatet. Ska passa bra in i rummet bara resten blir färdigt. Några projekt ligger ännu halvfärdiga och väntar.


Relaterade länkar:


Hoppas på regn (26.05.2012)  
Har två bra orsaker att hoppas på regn. Största orsaken är nog min allergi. Börjar vara trött på att nysa, snyta mig och vara täppt. Den andra orsaken är allt jag odlat...
Badrumsskåp av vinlådor (29.04.2012)  
En kompis har hämtat en massa fina vinlådor åt oss. Min man har sett fram emot att bygga av dem något. I badrummet hade vi ett vitt skåp någon lämnat här före vår tid...
Storkbesök (23.01.2012)
Var på kalas på söndagen med mina skolkompisar från över tio år tillbaka. Två av flickorna har blivit mammor nyligen, så vi passade på att överraska dem med lite gåvor igen...

måndag 23 juli 2012

DIY: Bilbana målad på soffbord

Fick färdigt målat den tejpade bilbanan igår på kvällen. Sprayade först ett lager grundfärg, vilket jag tror var ett misstag för den tog inte alls. Sedan målade jag med en färg som lämpar sig för bl.a. metall, plast och trä. Tror jag är tvugnen att lacka bordet för att det skall finnas en minsta chans att målfärgen hålls på. Hoppas det håller, för den blev som jag ville.

Tejpat och målat på Ikea Lack -bordet


lördag 21 juli 2012

DIY: Färdigt tejpad bilbana

Satt igår på kvällen och tejpade ett Ikea Lack bord med maskeringstejp. Barnrummet skall få ett nytt bord, då det gamla blivit schabbigt och fult. Ikväll skall det målas. Är lite orolig för hur det går. Satt ganska mycket tid på att få det som jag ville, så är rädd för att allt lossnar då färgen kommer på. Har inte hittat sprejfärg i rätt nyans, så har bara målfärg som skall spridas ut med svamp eller pensel. Önska mig lycka till...

torsdag 19 juli 2012

Madrass till pinnsängen

Sydde ihop tyget med ritningen av Lilla Syster Kanin till en madrass för pinnsängen. Tyvärr märks det att projektet är gjort i hast tillsamman med två barn. Gjorde ett typiskt fel, man kan göra om man inte köper tyget från en tygbutik, nämligen glömde först klippa tyget rakt och sedan först rita. I Ikea har kunderna klippt lite hur som haver, så när jag gjorde det i fel ordning blev ritningen onödigt nära kanten. Nu överväger jag att rita en ny kanin på baksidan eller rita något i övre vänstra hörnet för att balansera ut allt. Ett litet kryp skulle räcka. Förutom rita något borde jag sätta med lite till snören. Två räcker inte, men tyvärr hade jag inte tillräckligt med vitt snöre hemma. Själva sömmen ser blev också lite ojämn, men jag var lite irriterad vid det skedet och det hjälpte inte att jag inte ville rymmas och sy då mitt sybord blivit mikroskopiskt litet efter att barnen fått ett eget rum. Tur nog ser det bättre ut i verkligheten än på bild.




Pojken har fått allt med kanintema. Hans snuttefilt är en kanin, nu madrassen och snart ännu ett till projekt. Komiskt nog fick jag tidigare under veckan veta att han är kanin i kinesiska horoskopet. Det passar ju perfekt.

onsdag 18 juli 2012

Vassbåtar och kantareller

 Vi var en par nätter på min svärmorsstuga med min mans syskon. Trivdes bra och barnen ännu bättre. Tösen fick lära sig laga vassbåtar och lekte med dem i en liten pöl. De seglade imponerande bra omkring, både framåt och bakåt. Till sist stod vi alla runt den lilla pölen och beundrade de fina konstruktionerna.






Förutom vassbåtar hann vi även plocka lite kantareller. Först var vi med min man på natten och plockade det man hittade genast och senare fick även tösen gå på en liten skogsfärd. En del av satsen åt vi genast med flundra och nypotatis, men resten lät jag torka en tid och stekte sedan in i frysen. 


 

Det var ett väldigt lyckat stugbesök jag hoppas vi kan göra igen. Mycket frisk luft för hela familjen i bra sällskap. Det var passlig paus i storstädandet, som tycks ha blivit temat för den här semestern. Imorgon fortsätter städandet och kanske även lite annat roligare.

lördag 14 juli 2012

Lilla syster kanin

Älskar olika kaninböcker, bland annat Lilla Syster kanin. Tycker om stilen de är ritade med. Köpte en hel del linnetyg från Ikea och började kopiera böckerna. Här har jag ritat av Lilla Syster kanin som knuffar på barkbåtar. Inspirationen kommer från Kaunis Pieni Elämä, men istället för att rita igenom ritade jag av. Det fungerade helt enkelt bättre, då tyget var grovt. Ritade med en textiltusch, så det var bäst att rita rätt genast. Lite fel form blev det på henne, men tycker hon blev söt ändå. Skall även rita av andra kaniner på ett större tyg. Vad det blir får ni se senare, men till barnrummet skall det.

Ritat av Lilla Syster Kanin



söndag 8 juli 2012

Underlag för soffkanten

Tycker så om formen på vår soffa, då den har breda armstöd och annars också är passligt mjuk och skön att sitta i. Tyvärr börjar tyget se superschabbit ut, delvis pga att vi haft drickglas på kanten och delvis pga hund och barn.

Då min man köpte pinnar från någon av hans gubbutiker, såg jag genast potentialet för ett skydd under glasen. Då min man målade ett annat projekt fick tösen måla pinnar med lite hjälp förstås. Sedan köpte jag lite starkt bommullstyg från Ikea och igår limmade jag pinnarna fat i tyget med ett universallim. Underlaget kom genast i bruk.




Förutom projekt hann jag igår besöka odlingsplätten och fick plockat bort en hel del ogräs. Då det inte hade regnat på en tid, satt ogräset hårt fast i leran, men det blev nog en hel del bättre. Supersvårt att veta vad om är ogräs och vad som inte, speciellt när det gällde lök. Vågade inte plocka där. Roligt är det att sitta på odlingplätten bakom skydd av en massa ogräs och lyssna på folk som går förbi och samtidigt vara i en helt egen värld. Hellre skulle jag dock odla på egen tomt, så hoppas lite att vi skall hitta något passligt hus till nästa sommar. Igår såg vi ett bra igen till salu, men vågar inte ännu börja drömma.

På kvällen var vi hos kompisar och blev bjudna på jätte god grillad lax. På mig hade jag min nya tröja och en ny t-shirt jag köpt från Mango på sommarrea. Skjortan var dock litet av en besvikelse, då sömmen i nedre kanten öppnades genast. Varför går det så på alla skjortor. Hittills har endast skjortorna från Vila hålligt.



lördag 7 juli 2012

Rabarbersaft

Då min mamma meddela att hon har rabarber på lande hon inte använder, skrev jag upp receptet för rabarbersaft i bloggen och begav mig till lande med barnen. Inte enda orsaken förstås, men en bra i alla fall :)

Allt för mycket rabarber fanns det inte i år, men räckte till en och en halv sats. Lagade en flaska åt mig själv och en åt mina föräldrar. Resten drack vi upp på lande. Gott blev det, även om kanske lite onödigt sött. Utspätt med vatten blev det riktigt bra. I receptet stod det att man inte skulle röra om medan det kokade för att det inte skulle bli grumligt. Det kokade så häftigt, så det var egentligen sak det samma. Dessutom satt jag det först i en för lite kastrull, så jag fick hälla över det i en större när det kokade över. Ser kanske inte perfekt ut, men smakade lika gott ändå.

Rabarbersaft 




torsdag 5 juli 2012

Blogg för recept

Har för en god tid sedan startat en blogg för eget bruk, där jag samlat olika recept från tidningar och nätet. Har haft paus att fylla i bloggen, men nu tog jag den i bruk igen. Orsaken är min nya mobil, Lumian. Anväder den som recepbok i köket och bläddrar med den i min egen blogg. Fungerar superbra oberoende var man är. Så tar det ju inte så mycket utrymme som alla mina urklippsböcker jag printat eller klippt in recepten i. Har alltid samlat på recept för att jag tycker det är tråkigt att alltid äta samma mat. Recepten är inte speciella, utan snarare möjligast enkla och basic för att fungera till vardags. Då jag planerar veckans mat plockar  jag fram alla kokböcker och urklippsböcker och väljer en kött, en höns, en fisk- eller räk- och en vegerätt. Dessutom köper jag något som går snabbt att laga t.ex. knackkorvar, spenatplättar eller någon färdig soppa man kan förbättra med frysgrönsaker. På så sätt får vi en varierande kost och på så sätt har vi ätit mycket hälsosammare de senaste åren. Med att planera vår mat för varje vecka sparar vi även några hundryler per månad.

Nu bestämde jag mig för att öppna bloggen. Lite problematiskt är det ju i och med att många recept saknar sin ursprungskälla. Hoppas dock att någon annan har nytta av dem och att det inte blir problem. Bloggens recept är på ursprungsspråken. Ifall någon känner igen sitt recept och vill ha källan given på bloggen är det bara att meddela. Ifall någon vill delta i att samla recept kan jag eventuellt ge skrivrättigheter.



Senaste receptet vi prövade med tösen var inte en middagsrätt, utan ett dragon knäckebröd för att få variation på focaccian jag bakar regelbundet. Degen verkade först inte bli till något i min maskin, men då man knådade för hand blev det bättre. Degen var kanske godare än slutprodukten. Tösen åt massor med deg och jag hjälpte nog lite till. Det var lika roligt som med pepparkakor, fast degen var tung att kavla. Borde ha kavlat mera än receptet säger. Som någon milli tunna skulle det ha varit riktigt goda. Tösen gilla dem oberoende om de blev lite hårda och åt dem som kex. Det kanske hjälpte att hon format dem själv till hjärtor och blommor. Speciellt som jag använde mina hemlagade kexformer och lagade några Hello Kitty knäckebröd.





måndag 2 juli 2012

Cykelvagn på joggingrunda

Prövade min Croozer Kid for 2 med jogginghjulet. Barnen var trötta och gnälliga, så de behövde vila och jag behövde röra på mig. Hunden fick även följa med och sprang snällt bredvid fastknuten runt min midja. Vagnen rullade helt bra, men som väntat var den tung i uppförsbackar. Vändandet var också svårt, då jogginghjulet flyttade tyngpunkten ännu längre fram. Annars fungerade det ganska bra, men man var tvungen att styra med båda händerna för vagnen vände hela tiden åt höger då tösen som är 2,5 kg tyngre satt på den sidan.


Croozer Kid for 2
Hunden fick även åka lite cykelvagn, men den här gången inte i fotändan, utan bakluckan. Fungerade riktigt bra. Hon hade nog orkat springa, men då jag sprang en halv timme och solen gassade, så kändes det bättre att sätta in henne för sista tredjedelen i vagnen och vila. Hon är 12 år gammal och har ganska korta ben, så vill inte riskera onödigt hård ansträngning plötsligt. Hon verkade nöjd över mitt beslut. Gamla joggingrundor som kunde vara upp till 15 km långa är nog historia för gamla tanten. Vagnen blev lite tyngre, men hon balanserade bra ut vikten. Allt som allt var det ca 20 kg i vagnen.



Efter joggingrundan gick vi ett kort varv med hunden och sedan jumppade jag lite med tösen medan lillpojken sov. Tösen satt på mina axlar medan jag tränade. Då jag gjorde planka skulle hon även upp på min rygg, men det blev lite väl tungt.

Enkel spetsbolero

Såg på Martha Stewart show förra veckan där de visade speciellare sätt att knyta Hermes scarfar. Tyckte speciellt bra om hur de knöt en scarf till en bolero. Hemma hade jag dock inga passliga scarfar och tyckte måtten på alla vanliga scarfar gjorde att boleron inte satt lika bra. Så tog ett snabbesök till Eurokangas. Köpte puderrosa spetstyg och motsvarande färgs satin kantband. Sydde en 75x50 cm stor fyrkant kantat med satinbandet. Knöt sedan ihop hörnen som  i tv-showen och vips blev det en bolero. Superlätt syprojekt. Om jag gjorde om det skulle jag lämna bort åtminstone 5 cm från övre kanten, så att den skulle bli lite kortare och sitta bättre. Nu vek jag satinkanten under scarfen, vilket är lite synd för den prydliga kanten syns inte. Ska pröva knyta den lite kortare. Köpte en puderrosa topp på sommarrea, som jag tror kommer att passa bra ihop med boleron. Den svarta ser kanske inte riktigt så smickrande ut.





Scarfen går även att använda som en vanlig scarf vid behov, då den inte är ihopsydd i hörnen. Vill man kan man även tillägga satinsnören i hörnen genom att lämna lite av satinbandet i hörnen och knyta ihop med dem.



söndag 1 juli 2012

Kalasmeny med vitchoklad kladdkaka

Fick midsommarbilderna under veckan, så tänkte visa upp menyn vi hade på mitt 30 års kalas. Tyckte själv allt smaka jätte gott, men så hade jag valt rätterna enligt min egen smak. Både förrätten och middagen hade jag lagat tidigare, så det var egentligen bara efterrätten som var osäker. Fast det kan ju aldrig bli fel med de ingredienserna...


Som förrätt blev det focaccia med grillad halloumi och tomatsalsa. Har visat bilder på det här tidigare på bloggen, men sätter nu ut receptet för intresserade. Gott är det, rekommenderar varmt. Receptet är från Rutiga Kokboken.



Lantbröd med halloumi och tomatsalsa


4 st tomater
½ rödlök
1-2 st vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
½ tsk salt
1 krm peppar
200 g halloumi
4 skivor lantbröd (eller focaccia enligt mitt recept)
ruccola


Skölj och gröp ur tomaterna. Finhacka salsaingredienserna (allt utom osten, bröden och ruccolan) och ställ det i kylen en tid för att ta smak (mitt eget tips). Skär osten i skivor och grilla eller stek. Lägg upp allt på brödbitarna.

***

Som middag blev det spagetti carbonara med ruccola och champinjoner. Glömde tyvärr parmesanosten, så det blev gräddost på istället.


Till efterrrätt lagade jag vitchoklad kladdkaka. Egentligen lagade jag två, för den första for i gålvet. Vi smakade lite på den och konstaterade att det var värt besväret att skicka männen till bensinstationen efter ingredienser och baka en ny. Receptet hittas på bloggen Mat med Suss. Lagade dubbelsats hallonsås och det var nog ett bra beslut för det behövdes lite fräscht till det söta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...