onsdag 28 augusti 2013

Söta träleksaker

Då barnens rum nu till och med fått listerna på plats har jag börjat inreda rummet. Hyllorna flyttade vi in från rummet bredvid. Skall putsa av dem på insidan och börja fylla dem med barnens böcker och leksaker. Ännu är leksakerna i två stora kassar och väntar.

Barnens bord som jag målat en bilbana på hittade in i rummet. Då jag endast hade en stol från tidigare köpte jag en till från Ikea. Tyvärr fanns det inte mera samma stol modeller. Men, det är väl på mode med lite olika stolar så det får duga ;)


Tösen fick ett lekkök från Ikea till födelsedagsgåva som vi under en serie dagar byggde ihop med barnen. En hel del skruvar att få på plats, vilket var oväntat svårt då en pojke for iväg med dem och "gömde" dem. Köket får ännu stå på ett temporärt ställe. Får se vart det ryms när sängarna och skåpen är på plats. Skulle gärna köpa en våningssäng åt barnen för då skulle utrymme inte vara ett så stort problem.


Då jag köpte dopgåva åt en kompis från Lastenhuone.fi stötte jag på en massa söta träleksaker till köket. De skulle gärna ha stannat i butiken och lekt en lite längre tid, för man fick leka med det som stod framme. Hade inte planerat köpa något, men förstod varför de var så förtjusta i leksakerna. Barnen fick välja tre var, så det blev en ost, en tomat, en paprika, en morot, en jordgubb och citron.Själv blev jag ännu och fundera på en flaska olivolja, men det får bli senare.



måndag 26 augusti 2013

Ballonghund

Idag har varit en spännande dag för tösen då hon var på sin första balletlektion. Har oroat mig över hur det skall gå, då lektionen är på finska och tösen endast talar svenska hemma. Har försökt säga åt henne redan en längre tid att hon är tvungen att lära sig båda språken för att kunna delta i olika hobbygrejer. Nu blev det dock från prat till verklighet.

Början av timmen gick riktigt bra. Tösen såg lite blyg ut, men ville inte ha mig nära. Då jag log åt henne tittade hon lite morrande på mig, att mamma nog inte behövs nu. Men, tyvärr så behövdes nog mamma då timmen slutade med hysteriskt gråt. Förstod inte riktigt vad som hände då hon kom ut gråtande mitt i. Vi väntade dock att timmen tog slut, då hon lämnat sin vattenflaska efter sig. Då vi skulle söka den insåg jag problemet. Någon hade tagit hennes kära prinsessflaska. En annan liten flicka hade en likadan, då hon trodde det var hennes. Då pappan märkte misstaget och grävde fram en likadan ur sin väska var det redan för sent. Tösen var helhysterisk. Förklarade vad som hänt, så det verkade bli bra igen. Hoppeligen går det bättre nästa gång. Nu får vi passa på att dekorera flaskan, så att vi känner igen den nästa gång. Löfte om en rosa rosett runt verkade lösa problemet.

Hemma tog vi det lugnt och tösen har pysslat för sig själv. Som jag nämnde köpte jag en hel del ballonger att knyta, så hon passade på att öva lite själv. Har visat åt henne idén och knytit en kanin och en hund tillsammans med henne. Idag ville hon knyta en pink helt själv. Hjäplte egentligen inte så mycket, såg endast till att helheten höll ihop. Tycker hon knöt en otroligt fin hund åt sig själv som hon även såg till att dekorera. Mamma får däremot öva lite till.

Tösens självgjorda ballonghund

lördag 24 augusti 2013

Ballongräddning

Tog en "snabb" tripp till Ikea med barnen och min mor. Köpte en gåva åt en liten pojke vars dop vi skall på imorgon på önskemål av föräldrar. Samtidigt köpte jag lite gångjärn och handtag till köksskåpen. Förutom det tillade jag en del nya sake på köpeslistan :) Fast så går det alltid. Ikea har en grå fåtölj jag drömmer om, men då den inte kommer att rymas in i huset får jag glömma den. Den skulle vara härlig i barnens rum som stol för nattsaga. Vi har testat den ett antal gånger med barnen och den är vädigt bekväm. Ett väldigt lockande alternativ skulle vara att klä över en gammal motsvarande.

Ikea Strandmon
En ny sak på min önskelista blev ett soffbord jag inte sett tidigare. Då stubb-soffbordet inte lär bli av på en stund nu när min man har annat för sig, skulle det här vara ett bra alternativ. Vill helst ha ett runt soffbord, då vi tänkt skaffa en hörnsoffa. Bordet skulle bli snyggt med en text runt sig på kanten under skivan. Det är eventuellt lite för romantiskt för vårt vardagsrum, men gillar det i alla fall.

Ikea Isala

Ikea hade någon happening där idag, för det blev gratis lunch för barnen. Dessutom hade de clowner utspridda i huset med bland annat ansiktsmålning och ballongkonst. Vi fick köa en ganska lång stund för att få varsin ballong. Tösen ville ha en blomma i rosa och blått och pojken ville ha Blixten McQueen. Tyvärr sprack tösens ballong då hon steg in i bilen. Den var lite väl spänt lagad. Var så stolt över henne då hon varken skrek eller klagade. Hon var precis lika nöjd med sin ballong och sa "sånt händer, det är inte så farligt". Lite undrade hon över att den inte hölls rak, men inget mer. Då vi steg ut ur bilen öppnade jag upp den lite grann och knöt om för att få ett nytt blad åt blomman. Tösen kunde inte se på då hon var så rädd att den inte skulle hålla. Men ack vad hon var glad när den var fixad igen :) En lite mindre version, men stolt visade hon upp den åt alla vi mötte. Lovade henne att vi skall köpa egna ballonger och pröva göra sådana själv.

Blixten McQueen -armband

Stor och liten blomma



fredag 23 augusti 2013

Café Lillan

Besökte Café Lillan under veckan med en vän. Caféet är riktat åt mammor med små barn. Butiken är full med en massa härliga barnleksaker och inredningsföremål. De säljer även kläder, men de är för granna för min smak. Caféet har en litet lekhörna åt barn, där de får leka med många av leksakerna som finns i butiken. Det fina med leksakerna är att de flesta är gjorda i trä (därav är priset även ganska fint).



Bland inredningssakerna finns även olika Cult Design -produkter. Tyvärr kommer de att sluta sälja dem. Skulle gärna ha en vit tvål- och en vit diskmedelspumpflaska. De var tyvärr slut. Däremot hittade jag en sockerskål och mjölkkanna som jag överväger att köpa. Det fanns endast en kvar, så borde bestämma mig snabbt. De är en hel del modernare än det övriga jag funderat på att handla. Skulle dock passa bra ihop med Arabias 24h -serie.


Barnen lekte en stund i lekhörnan, men då vi var där lite i sista minuten hann de inte riktigt äta maten jag köpt dem. Vi fick packa med den i pappersmuggar, så de åt den på hemvägen. Egentligen var det riktigt lyckat, för hade nog inte fått så mycket mat i dem annars.

söndag 18 augusti 2013

Husprojekt: Köket del 9

I köket har det hänt en hel del på sista tiden. Min man har lagt kaklen, sågat första arbetsbänken, laggt parkett och tak. Dörreingången fick även en väggstump ovanför sig. Visst ser det ut som om han varit extra flitig på sistone, men så är det väl. Då man gör ytor syns arbetsresultatet och det känns som en massa skulle ha hänt. Då man fixar på det som är under ytan ser det ut som om man skulle stampa på plats.



Matbordet jag köpt tidigare under sommaren hämtades hem igår, så nu ser köket ut som om det går att använda. Ännu har jag inte hittat passande stolar, så våra gamla får duga ett tag till. Så är det kanske lika bra, då de ännu kan bli ganska smutsiga. Mellan kylskåpet och lådorna har det kommit en täckskiva, så vi knuffade kylskåpet in på rätt plats. Det är kopplat till badrummet som nu är det enda stället med el i övre våningen. Vi åt vår första middag igår vid vårt nya bord. Tösen hoppade av glädje. Själv kunde jag ha gjort lika. Maten får vi ännu värma i micron i källaren.


Familjerumba

Vi var här om dagen till Iso Omena med lilltösen. En redskapsgymnastiksförening hade ett stånd där, då tösen fick pröva på två olika redskap. Hon var stormförtjust. Så nu är tösen anmäld till ballett och till redskapsgymnastik. Bara pojken är i samma ålder får man vänja sig vid att köra barnen lite överallt. Får se hur man själv hinner med sina hobbier där emellan :)


lördag 17 augusti 2013

Husprojekt: Södra sovrummet del 7

Barnens sovrum är första rummet som nu är helt inflyttningsfärdigt. Det saknar golv- och taklister, klädskåp och dörr, men det hindrar inte inflytt. Största hindret är nu elen, för huset börjar inuti se väldigt lovande ut (i mina ögon). Rummet fick under veckan sin parkett, då min man arbeta en hel natt med det. Taket lade vi tillsammans tidigare under veckan. Bra att man kan vara till någon nytta på det området.



Taket hade jag gärna haft täckande vitt, men det passar ganska bra ihop med golvet. Parketten vi köpt har en lite speciell yta. Det känns nästan lite strävt då man känner på det. Det är vitlackat, men känns och ser snarare oljat ut, då det inte finns något glansigt lager ovanpå. Är väldigt nöjd med det. Nu ser man dock inte så mycket av det. Barnen har fått ta sitt eget rum i bruk och fyllde genast hela golvet med leksaker. De fick sätta på hörselskydd emellanåt då pappa samtidigt snickrade. Själv städade jag i köket och skruvade ihop vårt nya matbord. Skall visa bilder inom kort. Nu skall jag sy istället (eller först lite sprätta) :P God natt.


onsdag 14 augusti 2013

Sista semesterdagen

Idag var egentligen min sista semesterdag, men "orkade" inte mera ha semester. Orsaken är den att det ösregnar ute och barnen är på dagis. Igår försökte jag hitta på sysselsättning i närheten av dagiset, men det slutar ju automatiskt med att man spenderar en massa tid i olika shoppingcentrum. Det blir både dyrt och känns som ett otroligt onödigt tidsfördriv. Så istället åkte jag till jobbet för att göra en fyra timmars arbetsdag och sedan kunna göra lite kortare dagar senare. Samtidigt fick jag hemsökt min nya leksak som jag nu prövar blogga med. Vi fick från jobbet alla en Surface. Skall berätta lite mera om den bara jag lärt mig använda den.

Hur som haver, tillbaka till gårdagen. Då jag besökte KodinYkkönen, Biltema och Bauhaus skaffade jag mig lite projektgrejer för nya syprojekt. Låter kanske som helt fel ställe, men hittade det jag behövde i den sistnämnda. Bauhaus har nämligen ett väldigt bra urval på band och snören. I KodinYkkönen hittade jag en bok som jag läser sombäst. Har köpt en hel del inrednindstidningar på sistone. De innehåller dock oftast endast en par intressanta articklar. Resten är till största delen reklamer och annat ointressant. Boken däremot verkar riktigt bra, även om priset gärna hade fått vara lite mindre för att passa min budjet. Har hittat några ganska roliga projektidéer i den. I boken visas många olika hem med finurliga inredningslösningar. Bl.a. en tallrikshylla som används som bokhylla för barnens fina böcker.

12xKOTI av Jonna Kivilahti och Krista Keltanen

På mig hade jag en jacka jag hittat på loppis. Tycker så om färgen, men vet inte vad jag skall kalla den. Har en svag färgblindhet som gör att jag har lite svårt med blått och grönt. Ibland blir det lite fel. Jackan kunde ha varit en storlek större, men då jag både tyckte om färgen, detaljerna, modellen och priset fick den följa med hem. Stilig vet jag inte om jag såg ut, då jag även hade på mig mina bekväma och praktiska gummistövlar köpta från Lidl. Superbekväma och absolut något en mamma behöver.



Mother is a verb

Har alltid då och då försökt hitta passande citat med ganska magert resultat. I butikerna får man köpa en massa fina grejer med vackra texter med citat. Men, då de inte stämmer in på mig passar de heller inte in i mitt hem. Har hittat en par bra citat varav en hittat på en dyna jag sytt och den andra inte ännu syns i vårt hem. Nu utnyttjade jag början av citatet för att brodera det med maskin på en väska.

 “Mother is a verb. It's something you do. Not just who you are.” 
Cheryl Lacey Donovan, The Ministry of Motherhood 

Hade köpt tyg för att sy en sportväska, men efter en veckas packande av vagnen med en massa saker som skall hem och tillbaka från dagis blev det ändringar i planen. Sydde en stor väska som just och just går över vår nya vagn. Ser det inte ganska fullastat ut. Väskan är sydd i tjock bommull.



tisdag 13 augusti 2013

Vilac sparkbil

Har länge beundrat Vilacs fina sparkbilar. De är fina i plåt och styr bra. En så vacker leksak att den gärna får stå var som helst i huset den råkar bli lämnad. Leksaker för gärna vara vackra, hållbara och roliga att leka med, gärna i trä eller plåt.

Gossen fick en vit sparkbil till gåva av mina föräldrar. Släpade hem den från stan från Ombrellino med två barn och en paraplyvagn. Benen var fulla med blåmärken, men det var värt det. Natten efter kalaset monterade jag ihop bilen. Det var svårare än en Ikea möbel. Den hade muttrar som skulle pillas in på undersidan bakom plastdelar och skruvar som var svåra att komma åt. Då gossen såg den på morgonen var hans min så söt av förundran, men han vågade inte ännu röra den. På kvällen blev det nästan bråk mellan syskonen då båda ville åka. Tösen for undan med fart och gossen springande efter. Emellanåt gråtande, emellanåt skrattande. Gladast var alla då de satt på den tillsammans.


måndag 12 augusti 2013

Bilar och prinsessor

Vi firade båda barnen på söndagen med släkt och vänner. Tösens kalas för vännerna hade vi redan i mars, men släktkalaset har blivit uppskjutet i väntan på ett hus att ordna det i. Då gossen fyllde år i början av augusti ville jag inte vänta mera. Jag hyrde ett klubbhus i en lekpark av staden. Då huset fungerar som klubb för barn och öppen park åt alla familjer fanns det leksaker och en massa sittplatser för både vuxna, barn och bebisar. Helt perfekt för ett kalas. Dyrt var det heller inte.

Då gossen inte hade haft ett kalas och tösen haft två var ursprungliga planen att endast ha biltema på kalaset. Men, då tösen inte riktigt uppskattade planen blev det en bonus prinsesskaka. Det var tur det, för bilkakan blev en hel del mindre än jag planerat. Köpte dessutom både prinsess och Blixten McQueen sugrör, tallrikar och servetter, bilkex och bilgodis. Bilkakan var gjort av ett chokaldkaksbotten och hade fyllning av hallonsylt och färskost. På fanns marsipan i rött, svart och vitt. Hjulen tryckte jag ut med Dominokex. Tösen kaka var en vitchokladkaka med Diggestive-botten. Bilden köpte jag färdig. Den ville inte riktigt fastna på kakan.


Gossen var även klädd i sin favoritskjorta med Blixten McQueen. Den hade jag själv inte valt från butiken, men han ville inte pröva något annat så jag gav efter. Tösen har alltid fått välja själv vad hon sätter på sig, så samma fortsätter med gossen. Lite frihet och egen vilja får de på den punkten. 

Själv hade jag även matchande kläder i rött och svart. Trodde nog aldrig jag skulle köpa ett par röda byxor. Var på en möhippa med samma färgtema och ägde inget i rött. Tänkte själv att jag inte skulle köpa ett plagg i en färg jag aldrig använder. Lånade några av en kompis, men då de lovat soligt var jag lite orolig över att få för hett. Då min man hörde att jag lånat kläder tyckte han att jag var onödigt snål. En topp kunde ju inte kosta mycket, högst 10-15 euro, så han schasade iväg mig till klädbutiken. Farligt... något han nog aldrig hade gjort om han insett att jag släpat hem ganska mycket i rött :)


Kalaset var enligt mig lyckat. Det fungerade väldigt bra att hyra ett utrymme med så många sittplatser att alla kunde sitt tillsammans. Barnen var nöjda då det fanns en massa leksaker att leka med mellan salt och sött. Då barnen blev rastlösa var det bara att traska ut till lekparken huset fanns i. Speciellt nöjd var nog gossen som fick mera bilar en han kan räkna och tösen som fick leka med släktingar hon saknat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...