söndag 27 oktober 2013

Nästan som ett hem

Så har det nog kännats det här veckoslutet. Städade igår flitigt och idag fick jag njuta av resultatet. På fördmiddagen hade jag första lite större kaffenbjudningen i vårt hem. Tösen fick på besök lite kompisar, så vi mammor fick i lugn och ro sitta och njuta av det nya köket. Riktigt skönt att för en stund normalisera hemmet och sitta vid ett kaffebord som jag så ofta gjorde tidigare. Bjöd på lite olika syltar med croissanter och annat smått och gott. Hittade ett set med olika syltsmaker som var riktigt gott. Skall komma ihåg det här inför kommande kalas.


Under dagssömnen hann jag även göra något jag brukade hinna med. Satt mig ner och sydde medan gossen sov. Tösen satt bredvid med sina egna projekt. Brukar ge henne resttygsbitar och dem klipper hon och lagar något eget av.

Syprojektet är gardiner till gossens rum. Även om vi ännu kommer att ha våran säng där någon tid framåt, inreder jag det färdigt med tanke på honom. Det blir alltså lite av en blandstil för stunden. Pojkens rum blir svart-vitt med gorgonzolagrönt som det så fint heter i Bauhaus.



Ett litet sytips förresten för alla lata gardinfixare. Då jag inte orkar sitta och meta och nåla upp gardinerna så att de säkert skall bli jämnt, brukar jag med symaskinen sy två viklinjer. Avståndet på de enskilda stygnen lagar jag möjligast långt så att det går att ta bort ifall det syns för mycket. Linjerna får man raka med att först riva tyget trådrakt, sedan sy med hjälp av att markera avståndet från nålen på symaskinen. De flesta symaskiner har färdiga mått, men tycker de är lite malplacerade och helt för korta. Hittade inte mina post-it lappar jag oftast använder, så det blev att använda av tösens klistermärken istället. Fugnerade nästan lika bra. Resultatet ser jag imorgon då jag hänger upp gardinerna.

På kvällen kom min man hem, så vi passade på att gå ut lite och hjälpa honom fylla upp sand vid garageväggen. Passade på att ta lite bilder gården och på barnen då de höll på hoppa marken platt tillsammans med pappa. Sandhögen som varit en kort stund utanför vår dörr har varit en succé. Snart har de ingen sandlåda att leka i. Nästa sommar får jag börja med att snickra en. Tills dess får de klara sig med snö om det blir lika som förra året.
 


lördag 26 oktober 2013

Husprojekt: Vardagsrummet del 5

Äntligen har jag lite bilder på vårt vardagsrumsgolv. Då min man är ute och vandrar har jag passat på att tömma vardagrummet och städa hela huset. Hann tvätta lite fönster, dammsuga och moppa golvet i båda våningarna. Föräldrarna hjälpte med barnen och städandet. Tack ska ni ha! Känns så skönt.

Bilderna tog jag på förmiddagen då det ännu var lite ljusare ute. Solen sken ju inte precis idag, så värst vackra bilder blev det inte. Då det är mörkt ute blir det även lite för mörkt för att ta bra bilder, så får passa på då det ännu är lite ljusare.



På mitten av golvet står parketten och väntar på att läggas ut. Före det skall elen dras (bara elmontören äntligen hinner komma), gipsskivorna upp på väggen och rappningen och tapeten putsas från väggen mot skorstenen. Parketten och golvplankorna går snabbt. Rappningen är troligtvis det besvärligaste av dessa.


Utanför fönstret härjar en grävmaskin. Den bygger väg åt våra grannar, så snart har vi hoppeligen även el i övre våningen. Någon vecka tar det för Fortum att koppla. Sedan blir det några dagar utan värme och utan el före allt är kopplat. Nedre våningen får inte ny el på en god stund, då det blir att dra förlängningssladdar i källaren istället.


Imorgon blir det kalas på förmiddagen med tre små vilda tösar och en liten lillebror. Skönt att ha huset i ett sådant skicka att man kan bjuda in någon. Perfekt är det ju knappast ännu, men ett bygg får väl vara lite råddigt. Får det?

Smycken i lerhänder

Då jag ofta lägger mig senare än jag borde och därav ofta malplacerar saker är det bra med ett ställe att lägga ner det lilla på då huvudet vill falla ner på dynan. Ännu har jag inget sängbord att lägga saker på, så får göra några sista magmuskelövningar på kvällen då jag tvingar mig upp en sista gång för att klä av mig mina smycken. Glasögonen brukar jag lägga ner på sänggaveln. Lätta att hitta och kräver knappt någon ansträngning. De är stora nog att hittas även om de faller ner under natten. Sängen min man byggt har varit otroligt praktisk, då man lätt kan rada upp en del saker ovanför huvudet i väntan på en ny morgon. Allt för små saker vågar man dock inte riskera. Ringarna har jag oftast hållit på, men en hel del örhängen har försvunnit in i dammsugaren. Har förstört många smycken, med att sova med dem, men inte hittills hittat en tillräckligt bra lösning.

Lerhänderna jag lagat på en kurs har saknat en funktion, så nu hittade de en ny viktig uppgift. Nu har jag ett säkert ställe att sätta mer eller mindre värdefulla smycket på. Köpte en klocka för en billig slant, men även om den var billig vill jag inte förstöra den genast. De tappar så snabbt sin färg och sin glans.



Händerna har lite tappat av sin färg, då jag användt mig av en spraykanna för att spara tid. Händerna stod ute en hel vinter och tog en del skada av det. Får se om det blir att fixa eller om de får hålla sin slitna look.

fredag 25 oktober 2013

Små saker som gör mig glad

Sitter hemma i lugn och ro med datorn som sällskap. Barnen sover nöjt och huset känns hemtrevligt och varmt. En kväll som allt känns riktigt bra. Ibland behöver man en liten stund för sig själv utan någon annan, för att lugna sig och inse hur bra man har det. Har fått huset lite uppstädat vilket ger mig en känsla av att vara i ett hem istället för ett bygge. På bordet har jag blommor jag fått av min man. Han hämtade dem en kväll då jag var helt för trött för att uppskatta dem. Somnade med barnen och hann inte sätta blommorna i en vas. Hittade dem nästa morgon instuvade i en burk med vatten. Nu grävde ja fram en vas från källaren, tog plasten de ännu var i bort och klippte dem kortare. Nu känns det genast mysigare.



Idag är jag speciellt glad för att ha min hund hemma hos mig. Den börjar ha värk då den redan är 13 år. Det känns extra viktigt att hinna lite med henne, då man inte vet hur länge man har en liten lurifax att pyssla om. Man får hantera henne försiktigt och komma ihåg att hon inte mera är den lilla busungen hon ännu var för kanske ett halft år sedan.  

Då huset är lite uppröjt är jag även glad över mitt vardagsrumsgolv min man fixat förra veckoslutet. Då husprojektet varat i snart ett år, börjar man nästan bli otålig och har svårt att glädjas över mindre och större förändringar. Nu när man har tid att gå omkring i huset ostört och kanske även se lite på hur det var för en tid sedan, kan man på ett annat sätt njuta av det man fått. Ett år som varit speciellt tungt för min man och som hoppeligen kan avslutas med fest i ett färdigt vardagsrum. Hoppeligen kommer jag ännu om några år ihåg hur mycket arbete det ligger bakom huset och hur mycket min man jobbat för det. Svårt för en utomstående att förstå vad allt han gjort och vad det krävt. Ett år han knappt sett sin familj, då han byggt ett hem.

Det fina med husprojektet har varit att jag varit illa tvungen att spendera all min lediga tid med barnen. Har fått vara med om en massa med dem. Då husprojektet blir färdigt blir det eventuellt dags att jobba heltid. Mindre tid med barnen, men mera ork att pyssla eller busa med dem. Har egentligen inget emot att vara mera på jobbet, bara det inte är bort från barnen. Tycker om det jag jobbar med och speciellt bra tycker jag om dem jag jobbar med. Har haft arbetsplatser där jag vantrivats, kännt mig obekväm eller blivit fult behandlad. Nu jobbar jag med kollegor jag fullt litar på och har roligt med. Ibland kan jobb kännas svårt, men då man är omringad av vänner är det inget problem.




Värt att fira

Visst är det en bra orsak att köpa något gott och fira lite (Även om jag sällan behöver en orsak). Vi har äntligen vatten i köket! Rörmokaren var igår och kopplade köksrören och drog nya rör i oljerummet. Idag kommer han hoppeligen ännu och drar rören till övre våningens badrum. För första gången kan jag säga att det var riktigt härligt att diska. Även så lätt att skölja trasan och tvätta av bordet. Imorgon blir det storstädning :)


söndag 20 oktober 2013

Leksak för leksak

För en god stund sedan lovade ja presentera min "nya" leksak. En Surface. Har nu användt den en god stund och börjat förstå logiken riktigt bra. Nu blir jag snarare irriterad på min vanliga dator då jag i misstag petar den på skärmen och inget händer. Är helt jätte nöjd med Surfacen. Vi har en ipad, men jag har nästan helt slutat använda den. Den här har ett tangentbord och alla basic officeprogram. Alla nätsidor jag hittills besökt fungerar utan någon speciell applikation. Använder den både på jobbet och hemma. Det enda minuset är ett batteri som inte håller värst länge och en on-off knapp som man inte vet om man stängt den med eller inte. Hade inte väntat mig att den skulle vara så bra, då jag är så missnöjd med min Lumia.


Då vi bor på ett bygge och saknar elström för tv, har Surfacen ersatt den ganska bra. Väldigt lite tv har det dock blivit på sistone. All tid går åt till att städa efter byggandet och hålla barnens vardag så normal som möjligt. Som det syns på bilden kan sovrummen vara som vilket rum som helst, medan ett rum längre bort är allt i kaos.

Som det ofta går när man får en ny leksak, genererade den här även ett behov av nya leksaker. Min laptop väska var helt för stor för min surface. Min minihandväska (min plånbok) helt för liten. Fanns alltså ett helt nytt behov för en mellanstor väska. Stötte på den här i Mango, då jag prövade ett fint korvskinn jag hittade i fönstret (vacker men allt för spänd). Väskan kostade inte mycket, då den inte är äkta läder. Hade lovat mig själv att inte köpa väskor av oäkta läder. Tanken var väl att det skulle hålla bättre och vara värt att fixa. Nu får jag konstatera att läder kanske inte är min grej. Min läderkavaj, mina läderskor och min läderväska ser alla hemska ut, då de blekts i solen. Inga billiga grejer, så det stör en hel del. Kunde eventuellt låta måla dem, men det känns lite fel. Den här lär se ganska lika ut en längre tid, men kanske inte hålla lika bra för övrigt. Får se hur det går...



Nu skall jag börja laga mig färdig för en färd till Ikea. Har klippt aroniabuskarna och sopat löv, så ser lite för anskrämlig ut för att visa mig. Efter Ikea blir det nämligen extempore kalas hos grannen. Hoppeligen hittar jag en extempore gåva i Ikea.

lördag 19 oktober 2013

Delicard med lite tillägg

Vi fick från jobbet ett presentkort till Delicard, men då vi inte har en ugn bjöd vi in oss till en kompisfamilj. Fyra små barn yrade omkring på golvet och i soffan medan vi vuxna njöt av maten. Till förrätt hade jag valt lite tapas med prosciutto. Kompisarna hade köpt ett gott bröd som passade bra ihop med allt.



Till middag blev det köttbullar, knackkorv och potatis åt barnen. Delicarden innehöll endast råa, okryddade räkor, så det blev att utöka det med Lohmanders aioli lime sås. Utan den hade det nog varit anska smaklöst. Hade väntat mig lite annat än okryddat kött utan tillägg, då jag hörde om Delicard. Inte är det riktigt som att gå på restaurang, men slutet blev gott så kanske det inte gjorde något.

Då jag var kusk för kvällen hämtade min man med ett alkoholfritt vitt vin. Riktigt gott enligt mig. Inte smakar det helt som vanligt vin, men passade mig utmärkt.


Efterrätten från Delicard var en citronostkaka. Den var helt ok, men inte något extra. Till den åt vi Geishas chokladkex. Lillgossen som hörde att vi nämnde ordet efterrätt kom springande långa vägar med hård fart för att få lite gott. Tösen tackade i misstag nej och hennes min var nog prisvärd, då hon insåg vad hon sa.


Barnen fick varsin mugg som gåva, då våra kompisar varit på resa. Stackars lillgossen blev lite ynklig då han inte förstod varför vattnet han såg i koppens vägg inte rann in i munnen. Muggarna blev en succé och har idag fungerat som ett bra sätt att äntligen lite minska på användandet av näbbmugg. Barnen satt snällt i matbordet så länge de åt, men förövrigt underhöll de sig på annat håll. De härjade på i vardagsrumssoffan. De hade byggt en bana där man klättrade upp i ena kanten och dök in i soffan. Såg riktit roligt ut, även om jag var lite orolig hur det skulle sluta.


måndag 14 oktober 2013

Avkopplande kvällsprojekt

Då det varit lite onödigt hård takt på på sista tiden tog jag mig en liten paus med ett avkopplande kvällsprogram. Köpte ett passande snöre från Sinelli med måttbandsstreck på sig. Visste inte exakt vad det skulle bli, men ett så lämpligt band kunde jag inte lämna kvar i butiken.

Bestämde mig för att "förstöra" lite jobbegendom ;) Klippte sönder nyckelkortets band vi fick för en kort tid sedan. Själva bandet var nämligen obekvämt strävt i sömmarna. Annars tyckte jag det fungerade bra. Så lite nya mjukare band blev bättre för mig. För att nu inte slösa på jobbets egendom (fast egentligen gav de ju nog bandet åt mig), lagade jag en liten rosett av det. Får se om någon av mina kollegor blir lycklig egare av en rosett med firmans namn. Bild kan jag tyvärr inte sätta ut på den.


Förutom nyckelkort och jobbrosett, blev det även en lite rosett åt tösen med samma tema. Då jag inte får band att hållas i tösens hala hår är det lättare att laga färdiga rosetter. Vill man byta snabbt kan man bara knyta en rosett runt ett spänne eller hårband. Den här sydde jag fast för att få vänd åt rätt håll. Får se om tösen godkänner den.


Imorgon efter jobbet blir det en sväng till Menita. Får se om jag hittar ett vertyg jag behöver för att knyta lite spets. Hittade en rolig bok på Habitare mässan som jag gärna skulle pröva något från. Dessutom skall jag söka hem lite mera mattrasor för att slutföra mitt "bordstablettsprojekt".

söndag 13 oktober 2013

Fågelholk

En kompis hade lagat en så fin fågelholk med sin gosse att jag inte kunde låta bli att göra en med tösen. Hon som älskar fåglar. Det råkade sig att jag besökte Sinelli för att söka ett band och hittade en modell för fågelholk. Skulle jag själv laga en, så skulle knappast en modell behövas. Men, för en 4-åring blev det bra. Hon fick alltså helt själv laga en utan att mamma hjälpte. Samtidigt pysslade jag ihop en med gossen i famnen. Han fick limma och även öva klippa lite. Båda barnen var så nöjda. Det syns kanske vilken tösen lagat, men jag tycker den är fin som den är. Nästa gång behövs det bättra pennor eller sämre papper, för det var även svårt för mamma att klippa ut då strecken inte ville synas. Fågeln hon klippt ut är med fri hand. Otroligt fin tycker jag :)



För övrigt har det varit en jätte skön dag och egentligen ett jätte skönt veckoslut. Lördagen gick allt som jag hoppats och det var skönt. Idag gick inget riktigt som jag tänkt mig, men det var ändå en skön dag. Träffade båda dagarna goda vänner, så kanske inte helt oväntat. Barnen var även nöjda.

fredag 11 oktober 2013

Pysslat och pusslat

Istället för att läsa kvällssaa åt barnen igår satsade vi på att pyssla lite hela familjen. Mjuk lera som inte behöver brännas är helt perfekt sysselsättnin såväl för 2-åringar som vuxna. Det har blivit helt för lite tid för lek med barnen, så hämtade hem en massa roligt från Sinelli. Nu är alltså även veckoslutet räddat.

Min man pysslade en kanin och en bil. Köpte olika fågelstämpel åt tösen, så tryckte själv med dem små skyltar. Tösen tog lite modell, men gjorde genast något ännu finare. Hon stämplade en lite mindre fågel, lagade även ett hål, men dekorerade resten med en fin blomma runt hålet. Hittade även lämpliga stämpel åt gossen med bil och traktor. Han stämplade vilt, gärna även lite på andras figurer.



Efter att barnen somnat började vi pussla golv med min man. Han fick sista golvskivan på plats i tamburen, så vi kunde lägga på skyddsskivor. Det tar en stund före vi har klinker i tamburen, så bäst att skydda golvskivorna då de suger upp allt och är svåra att tvätta. Själv sågade jag lite väl längs med kanterna, men försökte skydda alla gluggar av isolering, så att inget faller dit in.








söndag 6 oktober 2013

Husprojekt: Köket del 10

Nu är köket så långt lagat som jag klarar av det och som vi vågar utan att riskera att förrarna förstörs. Vi hade gäster i går kväll på pizza. Tyvärr hann jag inte städa före de kom, men efter att de gått och barnen somnat satte jag igång. Riktigt mysigt blev det. På bilderna syns en stol jag lånat från KodinYkkönen. Överväger att köpa nya till hela bordet, men före jag köper 6-10 stycken vill jag veta vad jag köper. På måndagen skall den tillbaka till butiken.


På morgonen tog steg vi upp med barnen och njöt av ett städigt kök. Tomt känns det i alla fall då jag fått bort största delen av Ikea-pafflådorna. Endast ett fåtal ligger stuvade på diskmaskinens plats och en ovanpå skåpen. Då städigt kök gör mig på gott humör bestämde jag mig för att göra barnen glada med att hämta bordet från deras rum till köket för dagen. Nöjt åt de sitt morgonmål och sin lunch där.



Lådorna på väggen med kylskåpet börjar vara fyllda. Det blev kastruller, skålar och dylikt i de stora lådorna. I skåpet som saknar dörr tänkte jag sätta ungsformer och andra köksgrejer man inte använder så ofta. Pajformera och kakformerna är redan högst upp. De lägsta lådorna har bestick, servetter, skärbreden, bakplåtspapper och annat lågt. En låda köpte jag små platslådor till. Inte från Ikeas köksavdelning, för de var helt hopplösa. Istället köpte jag från Ikeas barnavdelning. Helt perfekta till storleken även om lite väl granna för min smak. Köpte även större burkar till den 20 cm höga lådorna. De från köksavdelningen. Tyvärr inte alls lika bra.Ser fram emot att få sista bordsskivan på plats, så ser helheten lite bättre ut. Beslag kunde även hjälpa.


 Ugnen, under lavuaren och utrymmet för diskmaskinen är ännu på hälft. Annars börjar den väggen se rätt lovande ut. Det stora nedreskåpet, är nu ett förvaringsutrymme för tidningar, manualer och Ikea-delar. Det bli eventuellt en plats för köksmaskiner, men det är ännu inte säkert. De kan eventuellt "bo" med ungsformarna istället. Vi behöver ett ställe för ritpapper, pennor och tidningar i köket, för det är där de används. Vill absolut ha ett förvaringsutrymme där det används och inte där det borde höra hemma. Ovanför microhyllan är nu vårt barskåp. Tomt är det, men kanske något hittar in i det? Vinflaskorna kommer vi att ha i kallkällaren. Spisen är på sin plats, men den är inte ännu kopplad.


 Torkskåpet ovanför lavuaren blev egentligen inget torkskåp. Kommunikationsbrist ledde till att skåpet blev ett vanligt skåp, utan galler längst ner. Satt plåttallriken som hör ihop med torkskåpet längst ner, så att det ändå skall gå att använda. På det har jag en handduk. På så sätt kan jag använda det bara jag lämnar skåpet på glänt och byter handduk om den är allt för våt. Det fungerar egentligen jätte bra. Bredvid har jag ett vanligt skåp för tallrikar och glas likaså. Har försökt placera hyllorna, så att de är möjligast nära varandra utan att användandet lider av det. Små föremål i aktivt bruk har jag längst ner och större tallrikar högre upp. På sätt når jag även om skåpen är obekvämt högt uppe.



Den största skillnaden i vårt kök är tre moduler som är bredvid dörröppningen. Med lite kompromisser fick vi ett 60 cm brett skåp att rymmas. Skåpet öppnas åt andra hållet än man skulle vänta sig, men satte i stället gångjärn med extra stor vinkel. Skåpet fungerar som vårt skafferi. I stora lådorna är konserver och flingor. Inne i skåpet allt annat. Inne i skåpet kommer det att finnas några låga lådor för kryddor och senare även för vitaminer (lådorna var slut i Ikea). Tyvärr ryms det inte så många, då ett stort skåp kräver tre gångjärn och lådorna fungerar inte så bra ihop med gångjärnen. Öppnar man inte dörren tillräckligt hackas lådan sönder.



På köksbordet står ännu micron och fungerar som vår enda köksmaskin. Då vi ännu bara har el i badrummet, får jag fortsättningsvis laga mat i micron. Har köpt en microtålig glasskål som jag har kokat både spagetti och potatis i. Helt gott blir det, även om fiberhalten är ganska låg då man för "nöja sig" med färskpasta. Kan förresten rekommendera Ikeas durkslag. Det sitter på lavuarkanten, så det är lätt att använda. Har dock användt det mera som torkställ för disk. Inte menat för det, men fungerar super bra.



Nu skall jag springa runt Esbo och söka vårt byk. Vår tvättmaskin började krångla, så fick föra en del av byket till svärfar och en del till min mans syster. Hoppas min man hinner titta på den i något skede.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...