onsdag 28 januari 2015

Barndomsbild

Så blev ju inte kvällen som jag tänkte, men på ett positivt sätt. Dynvaren väntar ännu nålade på stolkanten. Istället satt jag uppe halva natten och ritade. I bakgrunden snurrade en gammal goding från Netflix.



Vem är det på bilden ja. Mången har gissat på mina barn, men det är faktiskt jag själv. Liknar kanske inte mig själv så mycket på ursprungsbilden, men kanske det var därför jag ändå är rätt nöjd. Att rita sig själv är något av det svåraste. Man börjar så lätt ändra på allt.

Barn är så svåra att rita. Proportionerna är annorlunda. Allting något knubbigt och kinderna rundare än man vågar rita. Skuggorna är även oexisternade, så man får lite gissa sig fram för att få det att stämma.

Resten av veckan blir det lite mera jobbkoncentrerat med roligt kvällsprogram, så får se om jag hinner rita eller sy...

tisdag 27 januari 2015

Med pennan i handen

Återupplivade ett gammalt förhållande mellan mig och blyertspennan. Tidigare satt den regelbundet i min hand. Nu är det en evighet sedan jag ritat. Visst har jag kanske skissat något, men egentligen inte. Nu för första gången på länge tog jag tid och försökte. Det är alltid svårt att välja vad man skall rita. Valde ett foto i en läkarbok och satte igång. Använde en ganska hård blyertspenna så resultatet blev en ganska ljus skiss. Använder fingrarna för att sudda ut sträcken, för att få teckningen mera levande.



Det var så roligt att jag gjorde det en gång till. Lika mycket orkade jag inte satsa andra gången, men helt ok blev väl slutresultatet. Valde en bild på en allvarlig kvinna som livet bitit hårt i. Barnen lämnade jag bort från bilden. Använde en mjukare blyerts, vilket gjorde sträcken lite för synliga och midre äkta.



Då jag inte har vanan inne kräver ritandet en lugn stund. Då jag varit saldoledig några dagar har jag passat på att vaka sent och ostört rita medan jag sett på film. Då en gammal, bekant film snurrar i bakgrunden stressar jag mindre över slutresultatet.

Delvis lämnade jag ritande för att jag krävde för mycket av mig själv och aldrig var nöjd. Nu som äldre är jag ännu lika självkritisk, men har blivit bättre på att ignorera det. Hoppeligen klarar jag av att hålla hobbyt vid liv. Tycker om att pröva olika saker och gärna nya saker, så att rita går inte att planera. Föredrar att ha en massa alternativ och på kvällen välja det hobbyt som just då känns rätt. Idag lär det bli att sy några dynvar.

Min man fråga mig varför jag alltid väljar så buttra modeller. Tycker rynkorna som åldern och de dystra tankarna gör, ger intressanta skuggor i ansiktet. Dagens photoshoppade kvinnor i tidningarna går inte att rita, då de saknar det som ser äkta ut då man förvandlar det till svart-vitt. Följer inte "konstens regler" i ritande och skissar stora linjerna först. Istället tar jag en detalj i ansiktet och bygger långsamt upp resten. En skugga, en linje... det kan börja från vad som helst. Resten bygger jag upp med att se vad som passar ihop med detaljen. Perfekt blir det kanske inte proportionsmässigt, men det känns rätt för mig. Med mindre detaljer blir det svårt att bygga upp något alls.

Förutom att jag hunnit rita, har jag hunnit sporta, shoppa och njuta av härligt sällskap under saldoledigheten. Med huset fullt av små, bjöd jag på enkel batatsoppa med hembakt bröd och kaka till efterrätt. Köpte tulpaner i matchande färg till soppan. Älskar orange blommor, även om färgen annars inte är något jag skulle välja hem eller på mig. Kombinerar dem gärna med vitt eller blått. Undrar om orange blommor skulle se bra ut på gården i finskt solljus? Fick även en vacker vit bukett, vilken nu gör mig glad på morgonen då jag äter frukost vid den.





Då jag hade ledigt var jag även in till stan. Hade länge planerat fara till Granit och söka klips för ett krittavelprojekt. Klipsen var slut, så jag hoppade in i Clas Ohlson. Hittade ännu bättre klips och dessutom ljusstakar i järn. Numera finns det tre, då jag köpte ännu en senare.

söndag 18 januari 2015

Sy eller inte...

Där har de stirrat på mig nu i en vecka... 
 


...Mina halvfärdiga syprojekt alltså. Alla saknar det något för att bli färdiga. Är det inte en trådrulle, så är det en dragkedja. Ju mera de stirrar på mig, destu mera lockar det att börja på något annat. Konstigt hur något som är roligt kan börja kännas så efter en stund. Fast jag vet samtidigt att det är roligt bara jag kommer igång.


Fick en beställning från Kangastukku i slutet av veckan. En lång dragkedja, ett förvar för mina spolar, mönsterpapper och lite tuscher. Då är det väl dags att sätta igång...

lördag 17 januari 2015

Ostbricka med familjen

Efter en lång arbetsvecka kändes det skönt med en liten paus.Vi passade på att inte fixa på huset eller göra allt för mycket anat heller som man måste göra. Istället dukade vi upp med tösen och så åt vi alla lite ostbricka.




Tycker så om mitt kök och är glad för att matbordet är mitt i det, även om det inte riktigt är dagens trend. Ganska mycket svart-vitt har krypit in i köket. Tösen ville ha ljus på bordet, så plockade fram två ljusstakar vi fått då vi förlovade oss. De passade riktigt bra in :) Hon plockade även fram de svarta stjärnorna och satte julmusik på, så gossen undra om det blev jul igen.


Ha ett skönt veckoslut!

tisdag 6 januari 2015

Vardagen kallar

Så gäller det att försöka hitta rutinerna



En lång, inte alltid så skön semester börjar vara förbi. Influenssan på slutet och det kalla vädret gjorde slutet av semestern kanske något onödigt tung och isolerad. Vi har klättrat på väggarna tillsammans med barnen och sett helt för mycket filmer. Hann dock sy en del, men inte så mycket som jag hade hoppats. I något skede har jag kanske lyckats skämma bort mina små, då de förväntar sig konstant uppmärksamhet och service, så det har ju inte blivit så mycket lugn tid med egna saker. Men, har fått vara med barnen vilket jag är väldigt glad för.

På måndagen, då vi äntligen var tillräckligt friska för att gå ut, bestämde jag mig för att ordna en önskedag. Då jag var ensam med barnen fick vi alla tre önska oss något alla skulle göra. Gossen ville baka pepparkakor, jag ville på promenad till butiken och tösen ville se på tv. Så så fick det bli. Dagen började knaggligt med himla skrik, men därefter blev den riktigt lyckad. Därtill pusslade och ritade vi tillsammans. Försöker lära barnen att även kunna leka en lek som någon annan vill leka och bestämma över, så det var bra övning i samma väva.


Idag har det blivit att sy en klänning (som ännu väntar på dragkedjan jag beställt), äta ute då matbordet var upptaget av syprojekt och hyra ännu en film. Har sökt Mary Poppins filmen i olika filmuthyrningar och hittade den äntligen. Gissade att barnen skulle tycka om den. En kort stund tvingade vi oss även ut, men med under -10 grader, frös gossen fast han hade många lager på. Nu känner jag mig lite flunssig, så får se hur det känns imorgon då jag skall vakna klockan sex.

måndag 5 januari 2015

Husprojekt: Hobbyrummet del 2

Då vi äntligen tillfrisknat från en något längre influenssa hann min man riva lite i källaren. Snart är alla väggpaneler borta. Takpanelerna plockade han bort redan tidigare. Vi har eldat en hel del av dem redan för att värma källaren nu då det är kallare. 



En väggpanel är lite extra svår att få bort då vattenrören till nedre toalettens dragit igenom den. Tydligen har rummet fått värme först senare i samband med ombygget till toalett. Nu just är toaletten ganska mörk och kall, så den är ju inte så lockande att använda, men det är bra att ha en i reserv. Lite ljusare blev det dock med väggarna runt dörren borttagna :)

Vi hade tidigare tre Lundia hyllor i källaren fulla med saker. Under semestern tömde vi och sorterade hyllorna. Nu är hyllorna förkortade och placerade under garaget. Källaren verkar genast större och ljusare då panelen och hyllorna är borta.

Ursprungsplanen var planen att lägga faner på väggarna och rappa resten. Nu när allt är rivet får vi ta en liten funderare. Ännu vet vi alltså inte vad vi skall göra med väggarna, men så är det oftast. Omöjligt att planera före det är rivet. Något vi lärt oss under projektet.

Under panelerna hittades lite gul färg. Undrar om det är testfärgen för huset. Nu är det ju ganska så senapsgult, men kanske det varit såhär grannt på 70-talet.


Då mitt temporära sybord även fanns i källaren var det meningen att vi skulle ta isär det och sätta bort det. Bordet är för kort för att vara bra i källaren, så funderade själv på att göra ett själv i rätt mått. I sista stund kom jag på att bordet skulle bli perfekt i gossens rum. Hade kunnat vara 20 cm längre för att täcka hela batteriet, men helt tillräckligt bra. Hade tänkt mig ett bord man får båda barnen att rymmas vid, så det här var just det jag sökt. Lite bör det ännu uppiffas och putsas från tejp. Kanske även måla svarta ben och laga något skydd på ytan.


torsdag 1 januari 2015

Husprojekt: Hallen del 8

Övre våningen har inte mycket kvar. Vindfånget är ännu ogjort, men för övrigt ser det riktigt lovande ut :)


Då jag ordnat två kalas under julen har min man lite ökat takten på fixandet igen. Vi lär aldrig uppnå samma takt som i början av året, men det strävar vi inte till. Före första kalaset byggde min man en vägg framför elkablarna i hallen. En lucka måste ännu sågas i väggen, men det får vänta till senare. Luckan behövs för att komma åt kablarna då det är den vägen alla kablarna går från övre våningen till källaren. Hörnet spacklade han med en skyddslist och därefter målade han hela hallen med grundfärg. Pennan användes för att spänna upp skyddslisten mot väggen. På morgonen före teamet kom på julfest, målades det sista.



Efter kalaset kom skyddspappren fram igen. Min man byggde en vägg på skenor. Orsaken till skenorna är att vi skall placera centraldammsugaren med slang inuti. Väggen kommer alltså att öppnas regelbundet. Han byggde väggen av en stor fanerskiva och satte lister längs med kanten för att täcka springorna. Ännu saknas en list då planen inte är helt finslipad. Väggen tog en kort tid att bygga, men vi satt en hel del kvällar och planerade den för vi kom till slutsatsen att en fullhög skjutdörr skulle bli mest osynlig och praktisk. Efter att väggen byggts fick hela hallen ett lager vitt.



Räcket fick ett ekräcke. Den fixades ganska sent på natten, då ett litet misstag hände. Kapcirkelns vinkel slinker lätt in på fel ställe, så vinkeln blev fyra grader fel. Då plankan var rätt dyr, blev det att planera om. Min man löste problemet med att fixa en lite flik. Även om den är ett misstag gillar jag den massor. Hörnet hade varit ganska kantigt annars. De små fönstren fick även temporära fönsterlister. De är sågade av gamla lister. De får vara där tills vi vet vad vi vill göra med fönstren. Skulle helst behålla dem då jag tycker de är sympatiska.


Förutom att ytor fixas har även elen kopplats i hela halltaket och i badrummet. Så inga mera förlängningkablar som löper längs med hallgolvet. Härligt!

Ny Året

Det blev ett annorlunda nyår än planerat, men så är det väl med små barn. Alltid går det inte att planera, utan man får ta det som det kommer. Gästerna fick vi ringa upp och meddela att kalaset var avbokat. Istället blev det sjukstuga och att fira hemma med barnen. Svininfluenssa lär hålla i ganska många dagar, så det lär bli att hålla oss för familjen resten av semestern.



Köpte en massa gott åt oss och vi har sett på filmer hela kvällen. Jag, barnen och hunden tog även en långpromenad då himlen började fyllas med raketer. Barnen plumssade i snön och skrinnade omkring på de hala trattoarerna. Själv fotograferade jag raketer medan hunden ryckte i kopplet. Bästa bilderna får man dock på vår egen kulle även om en stor del av raketerna blir bakom träd. Ser lite ut som om skogen skulle brinna.



Det blev alltså en lung kväll med choklad, ost, chips, glass, syprojekt och filmer. Dessutom satt vi stundvis inne i mörkret i köket och såg raketer från olika håll. Från köket ser man åt många håll, så hela köket blinkade till då raketerna flög upp.

För att göra kvällen lite mera speciell för barnen fick de ha utfärd på vardagsrumsgolvet. Bar båda madrasserna mitt på golvet och där fick de sova hela natten. Själv sov jag med dem, men på soffan för att hålla kolla på dem. Raketerna smällde till fyra på natten, så det blev en något stympad natt.



En massa har hänt förra året, så hoppas på ett lugnare år i år.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...