söndag 27 september 2015

Nya plafonder

Ljust i mitt hus, Eglo Rondo



I snart ett års tid har jag stirrat på en lampa i Prisma, men inte kunnat bestämma mig. Nu var det dags. Då vi har lågt i tak och jag har en lång man, var plafonder det enda alternativet. Har inte hittat värst många jag gillat och hittills endast en jag kunnat se i mitt hem. Så på lördagen köpte jag två likadana, de två sista, från matbutiken. Ena placerades i köket och den andra i vardagsrummet för att ge allmänn belysning i rummen. Lite dåligt par är vardagsrumslamporna, men kanske en metallkupa i taket kunde hjälpa.



Hemma hade vi inget att sätta i lamporna, så vi åkte till Biltema för att köpa möjligast starka led-lampor. Är så trött på att inte se ordentligt. Då vi tidigare endast hade bygglampor, kändes alla taklampor som lyx. Men, efter ett halft år började den svaga belysningen störa. Nu med nya lampor och en hel del lumen, känns ögonen som nya. Lätt att sy, lätt att städa (tvunget att städa) och allmänt skönt att ha möjligheten att tända lampor som räcker. Sista delen av kvällen gick åt till att tvätta alla skåpen i köket :P 

Nu ska jag gå och sova, i hopp om att orka vakna i god tid för att se månförmörkelsen. Hoppas på en klar himmel i natt.

torsdag 24 september 2015

Sytt: Nya fodral till sittdynor

Tog en lite shoppingrunda i närbutiken och köpte borduk och gardiner. Egentligen ville jag inte ha själva produkten, utan tyget. Av bordduken sydde jag fodral till golvdynorna. Ska bli spännande att se hur det håller. Tyget var rätt så stadigt. Hade sytt fodral av bommullstyg, men då de samlade en massa damm valde jag nu ett polyestertyg.


Behovet för nya fodral kom även då dynorna flyttat till vardagsrummet. Nu passar de in i vårt gråa vardagsrum.

De två brokiga tygerna ska troligtvis bli något till köket. Eventuell kökshanddukar, pannlappar eller förvaring för plastpåsar.

onsdag 23 september 2015

Hemlagad lingonsylt

I vår familj finns det en enda sylt som vi äter massor av  och det är lingonsylt. Har lagat äppelsylt och andra konserverade röror, men endast lingonsylten tar slut under vintern. Tur nog har vi ett kallt förråd för sylten, så förvaring är inget problemet. I år hann jag dock endast plocka 2 kg lingon, så hoppas det räcker en stund...


Bären plockade jag på veckoslutet på lande tillsammans med min mor. Det växer en hel del lingon vid sjön, så vi behövde inte gå långt. Runt om växer även blåbär, havtorn och olika sorters vinbär, så det finns en hel del att plocka. Barnen stod vid havtornbusken och mumsade, vilket överraskade mig. De plockade även en hel del lingon och satte dem på strån.




Lagade i år lingonsylten enligt ett recept från Rutiga kokboken. Hoppeligen blir det inte för sött, för sockermängden var helt otrolig. Har utvecklat ett eget system för mitt syltkokande. Brukar täcka in köksbänken med en stor mörk handduk. Därefter täcker jag handduken med smörpapper. På så sätt har jag en värmetålig yta som klarar av lite röda fläckar. Medan jag kokar sylt, kokar jag även burkarna i en annan kastrull och radar fram på handduken.


måndag 21 september 2015

DIY: Hemlagad blomkruka

Väntar med spänning på att se hur krukan klarar av vintern.


Då terraskanten är rätt så hög, bestämde vi oss för att bygga en kruka längs med kanten. Tanken är att hindra att man i misstag sätter stolen för nära kanten och vippar bakåt. Resten av terasslängden kommer att få en trappa i samma virke som terassen.

Krukan byggdes av block menade för innerväggar. Då min man just byggt källarväggen med samma material, var det bara att fortsätta på samma sätt. Grävde ut en passlig grop och mätte ut ett avstånd som var delbart med 30 cm eller 60 cm enligt blockens längd. Krukan blev 2 m 40 cm för att inte ta slut mitt i en terassplanka och för att det såg bäst ut.


Svårast är förstås att få allt vågrätt och lodrätt. Första varvet gick långsamt. Andra for med fart. Min man satt armeringsjärn och block som håller ihop helheten. Därefter blandade vi en massa betong och hällde i.


Ännu ska krukan få torka. Därefter ska insidan få ett tunnt styroxlager och fyllas med grus och mylla. Utsidan ska rappas och målas för att passa ihop med sockeln. Röret inne i krukan är min mans hobbyprojekt... får se om det blir något eller inte ;)

fredag 18 september 2015

Gott från örtgården

Hemlagad pesto



Då kylan börjar komma börjar det vara dags att plocka in av örterna i trädgården. Basilikan, timjamen, gräslöken och oreganon har vuxit sig stora och täta. Då basilikan är godast som färsk köpte jag lite cashewnötter och en god parmesanost. Gott med färsk pesto, körsbärstomater och mörk spagetti.


måndag 14 september 2015

DIY: Kulram åt barnen

Då gossen fått intresse för att lära sig räkna och tösen gärna över addition och subtraktion, byggde jag ihop en kulram åt dem. Ett visuellt sätt att lära sig förstå matematik.



Hade köpt en hel del olika träkulor, men inte hittat passliga metallpinnar. Projektet väntade därför på en bra idé, tills vi såg torkhyllan med sina beklädda pinnar. Köpte en list som jag sågade i passliga längder i 45 graders vinkel. Tejpade ihop två lister för att se till att de blev lika långa.


Därefter kapade jag pinnarna. Med rälläkkän gick det fort undan. Skönt att vi pga bygget har en hel del praktiska verktyg här hemma. Mätte ut mittlinjen på pinnarna och ritade ut platser för hålen med jämna mellanrum. Hade två extra pinnar för att säkert få hålen på rätt ställe. Märkte ut pinnarna med ett verktyg menat för det. Tyvärr hjälpte det inte så mycket då borrbättet ville glida på den hala listen. Tog ett mindre borrbett i bruk som jag sedan förstorade. Då blev resultatet bättre. Borrbättet märkte jag med tejp för att få alla hål lika djupa.


Trädde kulorna på pinnarna och tejpade endorna, så att de inte skulle slinka iväg. Därefter limmade jag ihop helheten och spände upp den. Ännu skall den få skruvar så att den håller lite häftigare lek och eventuelt behandlas med järnsulfat för att träet skall bli lite gråare.

söndag 13 september 2015

Helkama Nappula

Då vi på sommaren besökte svärmors stuga hittade min man sinbarndomscykel. Den har många kära minnen, då han busat med den med sin lillebror. Cykeln var så kär att då ramen böjdes, reparerade de små gossarna sin cykel med en klabb.



Den cykeln ville min man ta hem och fixa. Först var planen att fixa den med kärlek noggrant. Men, då vi har en hel del annat på gång var det att välja mellan noggrannt fix eller att få den färdig den här sommaren. Det blev alltså lite snabbfix som gällde. Först måste ramen kapas och svetsas. Sedan slipades det värsta och målades ramen svart.



Nu är den ihopsbyggd och ser ganska charmig ut. Tösen prövade den för första gången under veckoslutet. Första gången på cykel utan stödhjul. Några tag med cykeln och sen kunde hon det... Hon cyklade för första gången utan att jag höll i. Min duktiga tös!

fredag 11 september 2015

Välkommen veckoslut

Min hjärna går på övertakt och kroppen hänger inte riktigt med. En intensiv, men intressant vecka bakom. Skönt att det är veckoslut!


torsdag 10 september 2015

Trädgården: Höstkänslor

Visst är hösten vacker på sitt eget lilla sätt. Allting är så klart och skarpt på något sätt. Som om alla färger skulle bli extra starka pga kylan som fångar dem. Men, gärna hade den fått vänta ännu lite till...


Så småningom är det dags att packa ihop allt på gården. Hämta in örter, ta in tomaterna och mogna, slutföra alla halvfärdiga projekt och klippa aroniabuskarna. En hel del hade jag gärna ännu gjort, men bra att ha något att göra nästa år.


Så småningom blir det dags att vända blicken till insidan av huset och fundera vilket projekt som åtas till nästa. Kanske sovrumshyllan eller lampa till vardagsrummet. En massa finns att välja mellan. Fast ännu känns det inte riktigt som om jag skulle vara färdig att välkomna hösten och flytta in.


Många av mina blommor borde tas in till vintern, så borde förbereda en plats åt dem. Då det blir första året jag prövar övervintra blommor blir det lite spännande att se hur det lyckas. Pelargoner, anemoner, dalior osv skall hitta in. Lavendeln får stanna ute och hoppeligen överleva.


Två små grönväxter köpte jag hem för att lite locka in mig igen. Fast tyvärr har jag inte ännu riktigt funnit mina gröna fingrar inomhus. De mesta klarar inte av hettan av värmebatterierna och kylan vid fönstren. En av mina tomatplantor från växtvitrinen fick flytta in i vardagsrummet och hänger nu fast i gardinstången. Inte vidare vackert, men de lär inte klara sig länge oberoende. Hoppas dock tomaterna hinner bli röda innan de faller av.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...