onsdag 6 april 2016

Badrum och bastu: Färgval

Är så otroligt nöjd med färgerna i bastun. Den gråa plankan på bastuväggen knyter ihop bastun med badrummets väggar och gör att rummen ser mer ut som en helhet. Golvet fortsätter mellan båda utrymmen. Då jag planerade färgerna kändes det viktigt att rummet skulle se ut som ett par. Som om de hörde ihop. Dessutom ville jag ha en varm, mysig bastu. Dagens ljusa glasbastun är inget för mig. Gillar att det är lite mörkt och stämningsfullt då man lyssnar på den brinnande veden som knastrar.


Den varma färgen på bänkarna och karmarna är en bra kontrast mot det gråa och gör bastun hemtrevlig. Dessutom gör den att tegelväggen inte är den enda ytan med färg. Taket är även grått i bastun. Ett vitt tak hade blivit för många ytor och gjort bastun för ljus. Tanken är att badrummet skall få en vit planka av samma serie som den gråa. På så sätt är takplankorna lika breda i båda rummen.


Glasets höjd är kanske något högre än vad det hade behövt vara. Vill inte sitta på display, så ville inte ha en för låg glasvägg. Nu är stjärten och magkorvarna i skymundan och man kan sitta i bastun som man vill utan att de som duschar har en på ansiktshöjd.

För att stöda upp bänkarna byggde min man ben åt bänkarna. De är även borrade fast i väggarna. Känns tryggare att sitta på bastulaven, då man vet att den är väl uppstödd. Jordvärmerören går geno bastun på väldigt olämplig höjd. Tyvärr kunde det inte hjälpas.


Ännu skall det komma bräder mellan bänkarna. På så sätt syns inte jordvärmerören lika bra. Dessutom var det något gossen önskade, så att han kan luta bakåt på nedre bänken utan att falla i hålet.

Då vi har en vedbastun krävs det en del värmeskydd. Min man köpte skivor i tråkig ful färg. Därefter spraymålade han dem med värmetålig färg och gnuggade ut färgen med en trasa. Riktigt fint tycker jag. Lite blev det att lappa ännu efter att bilderna tagits, då det blev en svag tejprand under fastsättningen. Nu ser den ännu finare ut.


Bänkarna och karmarna är värmebehandlad asp. För fönstret i badrummet försökte vi hitta en tillräckligt bred planka av asp. Tyvärr hittade vi inte, men istället blev det magnolia. Ser väldigt lika ut och passar bra ihop med resten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...