lördag 9 juli 2016

Sy: Smocksöm

Somrig byxdräkt åt tösenMånga söta små tösar har sprungit omkring i liknande dräkter. Förra sommaren köpte jag tyget med tanke att göra en byxdräkt åt min tös då jag blev förtjust i dem. Då var dock inte en byxdräkt ett alternativ. En klänning var beställningen. Men, då kompisbarnen hade byxdräkter var tösen även med på noterna.

Har inte sytt smocksöm tidigare, så var lite osäker på hur det skulle gå. Mönstret till byxdräkten är mitt eget. Tog modell från ett shortsmönster och förlängde benen. Resten sydde jag allt efter jag prövat det på tösen. Hon fick säga ifall antalet gummibandsrader kändes bra. Tösen ville även ha ett nackband istället för axelremmar, så även hon har varit med och gjort mönstret.Googlade en hel del för att fundera ut hur smocksöm fungerar, men hittade inga fiffiga beskrivningar. Hade köpt gummiband som var ämnat att sys med maskin. Prövade tekniker om att siksakka över gummibandet, men det blev inte snyggt då tyget under var brokigt. Efter att ha studerat en massa olika bilder på nätet insåg jag idén. Gummibandet snurras endast på undertrådens spol. Övre tråden är en vanlig sytråd. Sydde med raka stygn. Provade både längre och kortare, men kortare blev snyggare med det här tyget. Avtåndet mellan trådarna är en halv symaskinsfot för att göra det lättare att sy rakt.


Tösen var så lycklig över sin dräkt att hon genast ville ta den på sig och sprungit omkring i den hela dagen. Hon ville t.o.m. sova i den... Idag har vi varit till tygbutiken, så en hel del nya semesterprojekt står på rad. Barnen fick välja tyg för collegetröjor. Tösen köpte äventyg för veckopengar hon sparat. Hon vill sy kläder åt sig själv, så tror jag har lite sysällskap imorgon.


I bakgrunden på bilderna syns kulramen och krittavlan jag snickrat tidigare. Vi har lekt skola med barnen. Tösen ska börja skola efter sommaren, så hon är ivrig på att öva lite i förväg. Tösen är duktig på att räkna addition, subtraktion och multiplikation. Gossen som ännu övar räkna till hundra, förstod även hur de fungerar då jag visade på kultavlan. Den har visat sig vara riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...