söndag 21 april 2013

Husprojekt: Köket del 2

Köksrivandet pågår för fullt, så jag hinner knappt fotografera allt innan det är färdigt. Under veckan snappade jag några bilder då skåpen var nedtagna. Nu har redan strösta delen av väggarna rivits och golvet likaså. Battingarna finns ännu kvar. Här under finns lite före bilder, för jag märker att jag aldrig visat hela köket. Dessutom finns det bilder efter att skåpen kommit ner. Bilderna är ju inte tagna från exakt samma ställe, men kanske man ungefär ser vad som hänt.


Lavuaren hängde ännu kvar när jag var där och fotograferade. Nu har den rasat, så min man fick plugga igen rören för att kunna sätta vattnet på igen. Vi har bestämt att sen också byta alla vattenrören nu i samma väva, så det blir att beställa rörgubbe i något skede. Värmerören byter vi inte.


 

Lavuaren kommer att vara på ungefär samma ställe som tidigare, så intagen från golvet behöver knappast flyttas. Vi hade helst haft rören i källartaket, men då det inte är källare under väggen på bilden, blir det nog ändå fiffigast att dra dem under golvet som tidigare.



Då dörringången breddats, har en skåpplats försvunnit. Skåpen är endast 40 cm djupa, för att vara lika breda som skorstenen som är i hörnet. Ugnen som fanns där tidigare var även 40 cm djup. Har inte sett sådana tidigare, men tydligen finns det för alla storlekar. Har planerat in ett 40x40 cm skåp i hörnet, men tänkte att vi inte placerar dit det i första skedet för att se ifall det är bättre utan ett eller inte. Hoppas man får likadana senare i Ikea. Orsaken är att det kan bli lite onödigt trångt att komma förbi matbordet. På bilden syns även en glimt av vardagsrummet. Är så otroligt glad att jag "får" mina dubbelrörar, för de gör så mycket åt helheten. På bilderna under finns mera bilder av öppningen. På bilden ovan syns även lite av taket. Takskivorna är bortplockade. Plankorna i taket kan eventuellt få bli som de är.


Hallen syns även bättre från köket och även de små fönstren ovanför trappan. Den tidigare så trånga hall-köksingången har nu blivit luftig och ljus. Övre kanten av dörren är ännu ogjord, så den är dock lite luftigare än den kommer att vara.

 

Den översta bilden har jag tyvärr ingen motsvarighet på. Men, fönstret är samma som på bilden under. Väggen är delvis riven och ombyggd. Längst till vänster syns den nya isoleringen och ovanför fönstret även fuktspärren. 

 

På bilden ovan syns det påbörjade golvrivandet. Den gamla korkmattan är borta och golvplanket under har kommit fram. På lördagen tog jag ytterligare några till bilder av köket då golvet rivit ännu mera. Nu vet vi vad som finns under golvet och även hur det kommer att åtgärdas. Halva golvet har en källare under sig, så det blir att göra det lika som hallen. Under går även källarväggen som nu är fuktig. Under golvet som ligger rakt på marken fanns det under bräderna sågspån och sedan ett tunt lager betong som låg direkt på marken. Marken under är sand, men inte "rätt sorts" sand. Då betongen är sprucken kommer min man troligtvis att gräva bort sanden nära källarväggen för att få in styroxskivor närmast väggen. På så sätt kan väggen torka. Efter det blir det väl ny betong, ull, golvskivor och eventuellt en ny korkmatta laggt i rutigt med grått och vitt. Konstruktionen som varit har fungerat hittills, så vi vill inte överfixa och orsaka problem. Därav ull som är möjligast nära sågspån. Skönt att få bort spånen. De var torra och luktade inte fukt, utan snarare bara gammal gubbe. Det lär vara ett vanligt fenomen med gamla sågspån. Med ny fräsch isolering, har redan största delen av lukten försvunnit. Korkgolvet har vi tänkt att är ett skönt material att stå på. Läste lite på forum och lutar efter det mot limmad kork. Då kan vi även lägga det i rutor. Endast vit kork skulle snabbare se smutsig ut. Med att lägga rutor, syns eventuella missöden inte lika tydligt.

Det blev en hel del bilder, så hoppas ni har snabb internetförbindelse ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...