söndag 16 februari 2014

DIY: Stickade ballerinor

Då vi har ett ganska svalt golv försöker jag få barnen att använda sockor eller tossor hela tiden. Så vad gör man inte för att lyckas...

Det gick ganska sparsamt åt med garn till tossorna. Hade passande färger hemma, så använde bara mig av restgarn. Nu senare tänkt, skulle det ha varit bättre att satsa och köpa ett yllegarn. Bommull blir dock skönt till sommaren.Lagade sockorna på lite olika vis, så snören ser lite olika ut. Själv tycker jag bättre om den på högerfot, så under finns "intruktioner" för den. Instruktionerna kräver dock att man kan sticka sockor och flätor. Skall nästa gång jag hittar på något mönster försöka komma ihåg att fota emellan varven.1) Sticka en kort mudd (kanske 2 cm)
2) Sticka hälen som på en vanlig socka och lämna den för stunden
3) Fortsätt sticka med de maskor som skall bli den vita delen med snören (allt utom hälen).
4) Ta två rosa nystan och ett vitt och sticka 3 rosa i vardera kant och vitt emellan. Låt det vita garnet åka med då du stickar. Det gör att de rosa snören stiger lite upp, då det vita garnet spänner bakom (det här gjorde jag endast med den högra).
5) Sticka av och an, så att du på vartannat varv lyfter över de tre rosa maskorna över en vit in mot mitten som på flätor. Forstätt så tills de möter. Lyft alla tre rosa maskorna över de rosa från andra snöret. Se till att göra åt motsatt håll på den andra sockan. Fortsätt sedan som vanligt ända till snören nått ut till andra kanten och det bildats ett x.  Nu är den vita delen färdig.
5) Plocka upp hälen igen och forsätt sticka enligt mönstret på en vanlig socka tills den rosa delen är lika lång som den vita.
6) Sätt sedan delarna ihop på samma strumpstickor och sticka runt tills det är dags att smalna av för tårna. Avmaska fyra/varv tills det finns ca 5+5 maskor kvar. Fäst dem, så att du tar en maska från vardera sticka, stickar och lyfter över. På så sätt blev det en plattare ballerinatå.
7) Sy ihop den vita och rosa delen från insidan med överlops garnet. Fäst alla trådarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...