lördag 12 februari 2011

Kalas

I går var det dags för kalas, då gubben fyllde år på tisdagen. Det blev två pajer med allt värdens gott i och sallad. Ena pajen blev ett experiment med höna, rödlök, paprika, champinjoner, feta och soltorkade tomater. Andra blev en tidigare bekantskap med skinka, purjo och grynost.




Bakade dessutom en chokladkaka i tre lager, Mississippi mud pie. Tycker alltid det är lika svårt att få kanterna snygga på kakor, som tillreds i form. Måst nästa gång pröva på att använda remsor av bakplåtspapper. Dessutom hann jag inte låta kakan svalna före vispgrädden, så den ville rinna av och smälta bort. Är nog värt ett till försök med lite mindre brådska.



Mississippi mud pie
Botten:
225 g mjöl
2 msk kakao
150 g smör
2 msk socker
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
175 g smör
350 g socker
4 ägg
4 msk kakao
150 g mörk choklad
3 dl matgrädde

Ovanpå:
4,25 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
chokladspån

Sila mjölet och kakaon och rör ihop med smöret. Blanda in socker och vatten tills du får en bra deg. Tryck ner det i en form och låt det stå kallt 15 minuter. Grädda bottnen 20 minuter i ugn i ca 200 grader.

Vispa äggen och tillsätt smält smör, socker, kakao, smält choklad och grädde. Vispa till en mjuk kräm och häll det över bottnen. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter, tills fyllnaden blivit fast.

Låt pajen svalna helt och täck in den med vipsgrädde. Dekorera med chokladspån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...