söndag 3 mars 2013

Mönster för blommig barnkjol

Har sytt en hel del kjolar åt tösen och hon använder dem flitigt. Första kjolen jag sydde åt henne ritade jag ett mönster åt med att förenkla min egen blommiga kjol. Superenkelt mönster och har fungerat väldigt bra. Har sytt cirka sju kjolar med det mönstret, och lär använda det flitigt så länge tösen vill ha mönstrade kjolar. Nu blev det en lila-blommig version som passar bra till sommaren då den är i tunt bommull från Kangadzungel i Tallinn. Lagade den lite bredare den här gången, så att den svänger bra när hon dansar.  Lagade även denna med gummiband i midjan så att den går att förstora med tiden.


Under följer instruktioner på klänningen. Brukar rita ut mönstret på ett A3ans papper och sedan klippa ut första tygbiten med det. De andra klipper jag ut lika med hjälp av första tygbiten. Det behöver inte vara så exakt. Mönstret är enkelt att förstora och förminska, så har användt samma mönster, då jag sytt åt dockan.

1) Mät höfternas omkrets (så att kjolen går över baken) och sätt eventuellt någon centimeter på så att den även går lätt på i framtiden. Dela det på sex. Det blir längden för övre delen av mönstret.
2) Mät längden på kjolen från midjan till önskad längd. De här har kommit lite över knäna. Det här blir höjden på mönsterbiten.
3) Mät önskad omkrets på kjolen från en annan kjol, eller gör den samma form som ritningen under, så blir det ganska rätt. Dela omkretsen på sex, så blir det längden för nedre delen av mönstert.
4) Klipp ut sex likadana bitar ur tyget, så att mönstert blir år samma håll eller upp och ned för varannan ifall blommorna är åt olika håll på tyget. På ritningen under syns sömnsmånarna med sträckad linje. Sidorna behöver endast 0,5-1 cm, men lämna lite mera i kjolens fåll och midja för att kunna vända in. Har på sista tiden även börjat sy och klippa där rakt, för att få en snyggare invikning i fållen.

5) Sy sedan ihop sidorna på bitarna så att det blir till en kjol. Brukar själv sy med overlocken, så det går väldigt snabbt undan. 
6) Sy sedan in ett litet knapphål bak på kjolen just ovanför kanten där kjolen viks in vid midjan (ungefär där var pilen träffar på bildens övre kant). Det blit ett hål att sticka in gummibandet i. Ifall man inte vill göra kjolen förstoringsbar, kan man även hoppa över detta.
7) Vik sedan in kjolens midja och kjolens fåll och sy.
8) Klipp upp knapphålet för att trä in gummibanden. Ifall du använder gummiband med hål, sy in en knapp vid sidan av knappnålshålet och sy fast gummibanden på andra sidan om knappen (se bilden).

Färdigt :) Tar högst en timme när man har vanan inne. Nu skall kjolen slängad i tvätten för att få bort eventuellt damm som kommer när man syr med overlocken. In i torktumlaren far den även, så slipper jag stryka. Det märks kanske på bilden att jag oftast hoppar över det här skedet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...