onsdag 23 juli 2014

Husprojekt: Täckdiket och framgården

Hälsningar från en dammig och het gård




Påbörjade inlägget igår på kvällen, men slutade med att jag somnade på mattan i vardagsrummet. Hettan och grävandet är en utröttande kombination. Min man har varit otroligt duktig med grävandet. Själv har jag orkat högst två timmar i ett streck, medan han stått halva dagen flera dagar i rad och grävt. Det är svårt att förstå hur mycket arbete ligger bakom det han gör, för det syns ingenstans. Efter allt grävande täcks det hela in igen och så är det osynligt.



Största delen av täckdiket gjordes förra sommaren. Nu återstod två halva vägglängder, där vi grävde ner ca 1,5 m. Därefter putsade min upp källarväggen. Då det här var gamla sidans (50-talets) källare fanns det ingen bitumitmassa, så det gick en hel del smidigare att få rent. Därefter placerade han ut speciella styrox-liknande (Isodrän) skivor längs med väggen och en filterduk under skivorna och längs med kanterna av gropen för att fylla den med grus. Dessutom placerades jordningsslingan, vattenröret och elslingorna här på lite olika ställen.

Medan min man stod nere i gropen och höll i skivorna fick jag ösa gruset ner i gropen. Lite lustigt kändes det att spada och hälla från en skottkärra grus på min mans huvudhöjd. Efter att gruset var i och skivorna var fastborrade i väggen var det att sätta en list ovanpå skivorna med filterduken i kläm emellan och sedan ösa på sanden vi just grävt bort. Dessutom placerades styrox skivor in bland gruset för att hindra att allt fryser.





Helt fyllt är allt ännu inte då själva sockeln ännu är på hälft. Min man har fixat sprickorna i sockeln och slipat bort all gammal färg. Dessutom har han slätat ut den med ny massa och nu jagar vi rätt sorts målfärg. Sprickorna fixade han med rinnande betong (juotosbetoni),så första gången han gjorde det rann det lite överallt. Nästa gång gjorde han en tät gjutform så det gick lite bättre.

Senaste dagarna har jag grävt bort en död buske och flyttat på en annan för att göra plats för soporona under taket. Grävde bort den fina myllan under busken och ersatte den med sand som blivit över från täckdiket. Det sista grävandet som gjorts idag var en gång för en elkabel till skjulet. Bara den är på plats blir det att jämna ut marken och odla gräs. Ser så fram emot att göra det. Hoppeligen blir det idag eller senast imorgon.

Har grävt en del på dagen, men det är speciellt skönt att gräva på natten. Så skönt att vara ute i mörkret med inget annat än gatulamporna och myggorna som sällskap. Har lyssnat på musik från 10 år tillbaka, då jag hittade min gamla mp3-spelare. Dammet från sanden i gatulamporna sken ser nästan lite vackert ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...