måndag 28 juli 2014

Trädgården: Konsten att gömma stenar

En gård med stenar, men helst ingen stenträdgård.Har grävt upp en massa stenar från leran där gräsmattan hoppeligen snart trivs. Alla större stenar på 20-30 cm djup jag hittade. Dessutom har min man hittat en hel del stenar under marken medan han grävt täckdiket. Stenar har vi alltså inte brist på. En hel del hamnar under parkeringsplatsen. En del placerar vi längs med terrasskanten på insidan. Men, resten blir det att skänka bort eller hitta på något annat av. Har inget emot stenar och berg. Tycker det gör min trädgård mera varierande och skapar olika områden. Men, vill heller inte ha en stenträdgård utan grönt.

Några ställen har vi ju redan "gömt" stenarna på. Muren byggde min man av stora stenar som fanns under den gamla grillstugan och av stora stenar han hittat under marken. Brist på stenar var det inte, men nog av kantiga eller sådana som är lätta att använda. Muren syns i förra inlägget med grusgången. De flata stenarna använde vi till att laga golvet för cykelskjulet. Golvet är ännu inte riktigt färdigt.Övre delen av cykelskjulet skall bli en plats för två sopbehållare. Lagade kanterna av underlaget med stora stenar för att få sanden att hållas inanför. Måttade ut med vatupass för att få dem ungefär på samma höjd. Det kommer betongplattor överst. Muren behöver även en rad till för att sopbehållarna skall kunna stå så långt bak som möjligt.


Kom här om dagen på ett till sätt att gömma stenarna, dock ganska synligt. Då vi har två olika sorters täckdike, betyder det att vi har grus längs med en del väggar och mylla längs med andra. För att få dem att se lika ut tänkte jag täcka in dem med stenar i olika storlek. Tycker det ser ganska snyggt ut. Var dock inte helt säkert först. Stenarna är inte ännu slutligt placerade där, då min man ännu skall slipa och måla sockeln. Placerade dit dem så att jag skall veta hur många som går åt och hur det ser ut. Nu gäller det att samla ihop mera till resten av väggarna lär inte vara ett problem.


Ännu finns det dock stenar kvar. Har skänt en del åt grannen och lovat bort en del. Stenarna på översta bilden är dock alla ännu "ogömda". De blir ännu fler bara jag tömt framgården på sand och stenar. Det är dagens projekt bara gossen somnar. Vi har ett litet avtal med tösen. Hon får se på film eller pyssla något speciellt medan gossen sover och jag får stå utanför och gräva. Fönstren är öppna så hon ropar då gossen vaknar. Fast alla dagar somnar han ju inte...

lördag 26 juli 2014

Trädgården: Grusgång med kantsten

och hoppeligen snart en gräsmattaDå min mans semester slutat tog jag åt mig framgården för att få den färdig. Började i början av veckan gräva en fåra för elkabeln från husväggen till skjulet. En halv meter ner i hård mark. Sorterade det jag grävde upp i sandhög och myllahög. Två enorma stenar lämnade jag åt min man att gräva upp då han kom hem på kvällen.Nästa dag täckte jag igen gropen, formade marken under och placerade ut myllan på rätt ställe. Tio timmar tog det i gassande hetta, men var så nöjd då det var färdigt. Höll på till sent på natten, men helt ensam behövde jag inte vara. Tre grodor höll mig sällskap.
Nästa dag sökte min man stenar från en stenbutik. 5 x 5 x 5 cm stora granit stenar i grått. Hade väntat mig perfekt skurna stenar, men lär ha fått det bästa som fanns. Efter lite mera formande av marken grävde jag ner en lång plastskiva i marken för att hindra gräset från att sprida sig, men även för att stöda upp stenarna. En slät hade varit bättre, men hittade tyvärr ingen. Därefter spred jag ut gräsfrön. På så sätt blev det inga frön på grusgången eller filterduken.Till sist spred jag ut en filterduk längs med grusgången och öste på grus för att få duken att hållas på plats. Därefter placerade jag ut stenarna och knuffade gruset fast i stenarna. Igår natt blev det färdigt. De sista stenarna var jag kanske inte riktigt lika noggrann med då myggorna var hungriga och det var midnatt. På morgonen var jag dock ännu helt nöjd då jag gick ut och såg på resultatet.Nu får jag vattna en hel del för det är verkligen inte bästa stunden att odla gräsmatta i hettan. Hoppeligen blir det till något i alla fall och så hoppas jag på lite nattregn.

fredag 25 juli 2014

Med båt till Stora Kalvholmen

och fattiga riddare i Gula Villan
Jag och barnen blev bjudna på en båtutflykt till Stora Kalvholmen. Vi brukar besöka ön varje år, men i år trodde jag det inte skulle bli av. En turbåt som startar från Esbos olika stränder för en till holmen. Vi fick åka motorbåt vilket var en hel del skönare. Älskar känslan av blåsten i ansiktet. Barnen var dock inte lika förtjusta, men hittade le bakom vindskydden. Barnen har inte åkt motorbåt, så de var inte så vana vid det hela. Efter halva färden började de dock inse det roliga med båtfärden och njuta av det hela.


Då vi besöker Stora Kalvholmen brukar det bli åtminstone en kopp kaffe i Gula Villan. Den här gången blev det efterrrätt och kaffe. Invid restaurangen fanns tre får i en liten inhängnad som barnen fick mata medan vi väntade på maten. Fåren åt glupskt medan en hel hop barn trängdes vid staketet. På ön finns även en bra lekplats och en badstrand.Havet är så vackert mot kvällen. Om jag bara någon dag hinner sätta mig ner och måla, vill jag nog lära mig måla hav och speciellt solen mot vågorna.

torsdag 24 juli 2014

Porslin och smycken


Har varit ute och grävt hela dagen. Det tog ca tio timmar, men nu är framgården en hel del snyggare än tidigare. Lite gräsfrön, grus och kantstenar, så är det färdigt. Får se om jag kommer upp från sängen imorgon.

Blir dock inga bilder på gården ännu, då det är helt för mörkt att fotografera. Istället visar jag upp lite olika ting jag hittat i Stockholm. Köpte en del porslin. Tvål- och diskmedelpumpen har jag försökt hitta i Finland, men tyvärr inte lyckats. Nu har jag dem äntligen och är så glad för det. Dessutom köpte jag två porslinsskålar att baka i. Mina plastskålar ser rätt chabbiga ut, så jag har användt dem som målburkar då jag fixat upp lekstugan.Själva köksbänken vid tvålpumpen ser ni kanske att har blivit rätt flammig. Vi behandlade den ena med olja och den andra med vaxolja. Oljan fungerar inte alls, så den skall slipas och därefter få en ny behandling.

Barnen fick även en liten vas för blommorna de älskar att plocka. Hittills har ett glas fått duga, men då blommorna sällan är allt för många, passar en liten vas bättre. Tyckte formen var rätt passande.


Då vi mammor fick shoppa barnfritt i Sveriga hade jag föreställt mig att jag hade hämtat hem en hel del kläder. Tyvärr hittade jag nästan inget jag gillade. En Vila tröja kom med hem, men den hade jag lika bra kunnat köpa i butiken här invid oss. Några smycken köpte jag dock åt mig själv. Halsbandet köpte jag på båten.
onsdag 23 juli 2014

Husprojekt: Täckdiket och framgården

Hälsningar från en dammig och het gård
Påbörjade inlägget igår på kvällen, men slutade med att jag somnade på mattan i vardagsrummet. Hettan och grävandet är en utröttande kombination. Min man har varit otroligt duktig med grävandet. Själv har jag orkat högst två timmar i ett streck, medan han stått halva dagen flera dagar i rad och grävt. Det är svårt att förstå hur mycket arbete ligger bakom det han gör, för det syns ingenstans. Efter allt grävande täcks det hela in igen och så är det osynligt.Största delen av täckdiket gjordes förra sommaren. Nu återstod två halva vägglängder, där vi grävde ner ca 1,5 m. Därefter putsade min upp källarväggen. Då det här var gamla sidans (50-talets) källare fanns det ingen bitumitmassa, så det gick en hel del smidigare att få rent. Därefter placerade han ut speciella styrox-liknande (Isodrän) skivor längs med väggen och en filterduk under skivorna och längs med kanterna av gropen för att fylla den med grus. Dessutom placerades jordningsslingan, vattenröret och elslingorna här på lite olika ställen.

Medan min man stod nere i gropen och höll i skivorna fick jag ösa gruset ner i gropen. Lite lustigt kändes det att spada och hälla från en skottkärra grus på min mans huvudhöjd. Efter att gruset var i och skivorna var fastborrade i väggen var det att sätta en list ovanpå skivorna med filterduken i kläm emellan och sedan ösa på sanden vi just grävt bort. Dessutom placerades styrox skivor in bland gruset för att hindra att allt fryser.

Helt fyllt är allt ännu inte då själva sockeln ännu är på hälft. Min man har fixat sprickorna i sockeln och slipat bort all gammal färg. Dessutom har han slätat ut den med ny massa och nu jagar vi rätt sorts målfärg. Sprickorna fixade han med rinnande betong (juotosbetoni),så första gången han gjorde det rann det lite överallt. Nästa gång gjorde han en tät gjutform så det gick lite bättre.

Senaste dagarna har jag grävt bort en död buske och flyttat på en annan för att göra plats för soporona under taket. Grävde bort den fina myllan under busken och ersatte den med sand som blivit över från täckdiket. Det sista grävandet som gjorts idag var en gång för en elkabel till skjulet. Bara den är på plats blir det att jämna ut marken och odla gräs. Ser så fram emot att göra det. Hoppeligen blir det idag eller senast imorgon.

Har grävt en del på dagen, men det är speciellt skönt att gräva på natten. Så skönt att vara ute i mörkret med inget annat än gatulamporna och myggorna som sällskap. Har lyssnat på musik från 10 år tillbaka, då jag hittade min gamla mp3-spelare. Dammet från sanden i gatulamporna sken ser nästan lite vackert ut.

lördag 19 juli 2014

Som turist i Sverige

Två nätter i Stockholm


Så gick det nästan en vecka utan bloggen. Skulle lägga in ett inlägg i början av veckan och berätta om att vi är på väg på resa. Men, då internet inte fugnerade blev det inte av.

Vi tog båten med en kompisfamilj till Stockholm. Det blev min första gång med bil på båt. Tur nog inte min mans första då han bl.a. sökt vår bil från Sverige. Vi övernattadet två nätter i Hotell Scandic Anglais. Riktigt nöjd med hotellet måste jag säga. Läget var super och hotellet riktigt fint. För mig är det viktigt med ett bra morgonmål, en bra säng och ett badkar. Balkongen hade jag inte väntat mig så det var ett stort plus. Vi råkade få rum på översta våningen så vi hade vy över Humlegårdsparken och en takbalkong. Ett enda minus hade takvåningen och det var baren i våningen under som dunka-dunkade till klockan tolv. Tur att vi inte brukar sova då ännu.


Kompisarna råkade få ett större rum, då allt var så väl bokat. De fick ett eget rum för barnen. Själv var jag nöjd med att ha alla i samma rum, då barnen på sista tiden varit lite fastlimmade i benen och annars hade krupit in emellan oss. Sängarna var två skilda så de hade glidit isär.

Ett av det bästa med att bo på hotell är att man för pröva olika inredningslösningar. Hotellrum har ofta en hel del planeringsarbete bakom sig. Badrummret gav mig ett nytt ha begär som jag inte hade förstått annars. Vid badkaret fanns en liten kaklad platå, som var kanske 30 cm djup. Första tanken var att den säkert är bra för alla burkar. Men en pedikyr senare förstod jag att det var bästa stället att sitta på då man filar fotbottnen eller rakar benen. Helt super. Något som vanligtvis är så otroligt obekvämt att göra. Det enda som inte var värst fiffigt planerat var att en otroligt liten sopkorg var uppsatt på toalettväggen rakt under kroken för handhandduken. Ni kan kanske ana hur det går då sopisen är överfull med blöjor. Dessutom hade hotellet inget potta, så det kan vara bra att ha med. Vi köpte en från en matbutik.


Gillade väggarna i hissen. Små små bitar av historia gjort till ett stort kollage. Dessutom hade de fina korgar i aulan. De var gjorda av tidningspapper. Motsvarande kunde vara fina i svart-vitt tidningspapper. Om man bara hade tid :) Tösen favorit var dynorna i hotellet, då de hade enhörningar på sig.Vi åt på några olika restauranger och måste säga att det är skönt att äta på restaurang i Sverige med barn. Helheten är bättre utfunderad än i Finland. Så som då vi åt mat i TGI Fridays och barnen genast fick menyer med en massa olika rituppgifter och en hög med roliga pennor. Dessutom åt jag en otroligt god hönspasta som jag inte hann fotografera före den försvann... Undrar vem som åt den???

Dessutom måste jag rekommendera Vapiano. Jag älskar pasta, så ni kan kanske ana att en sådant pastaställe var himmel för mig. Åt själv en god Pasta Carbonara och barnen delade på en portion Pesto pasta och en Carbonara. Restaurangens logistik var dock lite krånglig för en barnfamilj. Idén var att man köade till att beställa mat och sedan stod man bredvid medan maten tillreddes för att kunna önska olika saker. Inte så lätt med två små. Vattnet, mjölken och kaffe fick man söka från andra sidan av restaurangen och så föll tösen ner från barstolarna (pallen). Men, tänker äta där även nästa besök om det är möjligt, dock lite bättre förberedd.


Gillade förresten källarfönstren i restaurangen. Då fönstren forsatte ovanför taket och väggens fönsterbräde var lite lägre ner, blev helheten en hel del ljusare. Synd att denna lösning inte är möjlig i vår källare.Resan var otroligt skön, då den inte var så fullbokad. Vi var till Kolmården en dag (men visar bilder i ett annat inlägg då det här börjar bli överfullt :D), men för övrigt blev det att bestämma vad man kände sig för att göra just då. En del shopping blev det och en otroligt skön springtur. Ett härlit sätt att se en stad. Man hittar ställen man inte annars hade besökt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...