onsdag 7 augusti 2013

Husprojekt: Vardagsrummet del 3

På måndagen fick vardagsrummet och norra sovrummet ett lager betong på sig. Igår traskade jag redan omkring på det och flyttade över verktygen från barnens sovrum. Tanken är att tömma det för att laga golv och tak färdigt för inflytt. Vardagsrummet får vara som det är då vi flyttar in. Inför vintern bör det läggas golvbattingar och isolering, för att det inte skall bli kallt. Betongen skall vara intäckt med plast i minst fem dagar för att inte torka för snabbt.

Betonggolv med plast på

Då man ser betonggolvet inser man inte riktigt hur mycket arbete det ligger bakom det. Före golvet lagades grävde min man en två meter djup grop längs med källarväggen (på bilden är redan hälften intäckt), för att kunna lägga styrox och grus mot det i hopp om att minska på fukten i källarväggen. Dessutom spadade han tillsammans med sin kusin ut ca 30 cm av alla sand som fanns på golvet i båda rummen ut genom fönstret. Förutom det lyfte de ut en stor sten och ännu en stubbe som murknat. Efter det spadade de in grus genom fönstret in i båda rummen. Då den utkastade sanden bildade en kulle, nådde de att spada in gruset genom fönstret.

Halvfärdig och färdig källarväggsisolering



För att kunna ha en brasa i vardagsrummet, måste den gamla grunden för brasan få lite mera betong på sig för att vara stark nog att hålla. Vi kommer att skaffa en ganska lätt brasa, men inte ännu på länge. Golvet vill vi dock inte riva på nytt, så det är bäst att fixa det nu redan. För att lufta brasan har det tillaggts en luftningskanal som går under gruset. Med hjälp av ett embar har det skapats ett passligt hål i betongen.

Brasans grund

Då det är billigare att lägga radonrör in i gruset än att ta reda på huruvida huset har radonproblem var det självklart att välja det första. Efter allt som "gömts" i sanden och gruset har det plattats till med maskin. På gruset har laggts styrox och armeringjärn som lyfts upp med små plastdelar. De blev dock ganska rejält nedtrampade då betonggubben vi anställde trampade omkring på dem hur som haver. Dessutom lades det något slags mjukt material runt kanten som skall tillåta att betongen lite lever och plast som skall hindra radongas från att sippra upp. Desto noggrannare förstår jag mig inte på det :) Tur nog är jag inte den som gör det...

Styrox och armeringsjärn


Då betongen torkade blev det väldigt fuktigt i huset. Då min man kom dit efter jobbet fick han vädra ut fukten, men hade även möjlighet att riva loss en del av tapeten från vardagsrummets lilla betongvägg. Det lossnade ganska lätt.

Nu är betongprojektet gjort vilket känns som ett stort steg framåt. Vardagsrummet börjar se ut som ett rum och barnen har skuttat omkring av glädje då de märkt att det finns utrymme för det. Hade vi dock vetat hur betongen hade laggts, hade vi kanske valt ett annat företag att sköta projektet då gubben som gjorde det varken var vidare försiktig och då han helt klart hade väldigt bråttom bort. Min man hade hoppats att han hade satt överlopps betongen under brasan, men han hade inte någon minut tid för det utan hällde ut det mesta på sandhögen utanför huset. Men kanske det hör till yrket att ha skyndsamt, då de inte vill att betongen fastnar i bilen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...