måndag 10 mars 2014

Husprojekt: Hallen del 6

Hallen är sist på listan av rum som skall fixas upp i övre våningen. Dels beror det på att det skulle ha slitits medan man fixar på allt annat, då man konstant måste bära igenom allt den vägen. Dels beror det på att luftväxlingsrören och elkablarna alla passerar ner mellan våningarna just i tamburen. Hallen börjar dock så småningom kännas lite mera som en tambur än som ett bygge. Många väggar har fått gipsskiva och största delen av taket är på plats.

Sombäst fixar min man luftväxlingen till nedre våningen. Det har betyt att pika upp nya hål i vindfångets golv för att få rören att rymmas. Därefter skall ny betong läggas till. Golvet är en otroligt tjock betongklump, så det är en hel del damm överallt efter det projektet. Hela nedre våningen och speciellt allt mitt vita byk var fullt med betongdamm. Så skönt att ha det undan. Tidigare har han även borrat ett strort hål ovanför ytterdörren av samma orsak. Bara luftväxlingsrören är på plats, kan sista takskivan i hallen sättas fast och taket spacklas och målas.

Vindfånget och ingången med temporärt räcke på höger sida och en massa kablar mellan våningarna till vänster
Hålet i golvet ner till lilla toaletten
Luftväxling ovanför ytterdörren

Fönstren i hallen har vi ännu inte bytt yt, men överväger att köpa lite högre fönster för att få in mera ljus. Överlag är dock hallen en hel del ljusare, då väggarna är nertagna och det kommer sol från alla håll. Då man står i hallen kan man samtidigt se ut från båda köksfönstren, båda vardagsrumsfönstren, gossen sovrumsfönster och de små fönstren i hallen. Ett litet minus i ljusmängden är att vi täckte in takfönstret och sänkte taket en hel del.I taket kommer 13 spottin, som delas upp i tre olika kretsar. På så sätt kan man ha på de två lamporna ovanför trappan, lampan i vindfånget eller resten av lamporna. Får se om trapplamporna även får fungera som nattlampor då barnen vill komma till oss tassande i månskenet. Tyvärr fick vi inte alla spottin i linje, utan var tvugna att ha en del av lamporna i "egen linje". Hoppeligen ser det bra ut. Visar bild bara alla skivor och hål är på plats.Tambursskåpen har jag väntat på med iver. Ytterkläder har länge fått hänga i högar över trappräcket. Nu är det endast min mans byggkläder som hänger där separat från resten. Alla andra plagg hänger på hängare i skåpen eller på knaggen i vindfånget. Det känns genast en hel del redigare. Ena tambursskåpet har tappat lite av höjden då luftväxlingsapparaten tar en hel del uttrymme. Skall bli intressant att fundera ut hur vi skall få fast skjutdörrarna ovanpå, så att man ändå får upp luckan på luftväxlingsapparaten.

Luftväxlingsapparaten med tillhörande styrapparater till höger
Hallen före luftväxlingsapparaten och skåpen kom på plats
Hallen med två PAX skåp. (Gossens rum i bakgrunden)
Mellan hallskåpen och vardagsrumsväggen finns ca 30 cm tomrum. På så sätt får vi rören snyggt undastökade, utan att måsta sänka taket i vardagsrummet. En glugg för tv:n eller något motsvarande finns redan i vardagsrumsväggen. Den fyller bra upp övre halvan av väggen. Då min man älskar att micromanagera, ville han inte ha onödiga tomrum i huset. Så fick som uppgift att fundera vad vi kunde utnyttja området till. Lösningen, en plats för dammsugarens slang. Det finns en oanvänd centraldammsugare i huset som nu får ett väldigt centralt uttag. Tanken är att ha slangen färdigt kopplad inne i skåpet, då att det bara är att ta ut slangen, sätta igång suget och börja dammsuga. Slangen behöver inte vara lång, då den främst finns till för att dammsuga tambur och kök. Resten av huset behöver inte dammsugas lika ofta, så då kan man plocka fram den vanliga dammsugaren från städskåpet i nedre våningen eller koppla en förlängninsdel till röret.Räcket till trappan är än så länge bara ihopskruvade golvskivor runt metallstolparna. Stolparna skall lackas med mattlack. Vi gjorde ett litet test och det blir nästan helt obehandlagt till utseende. Glaset har vi beställt från nettlasi.com. Det borde komma om någon vecka. Spännande att se hur det ändrar på allt. Själva trappan lär få vänta ännu en god stund på att någon skall ha tid att ta i tu med den. Den kommer att bli ett samarbetsprojekt, mellan min man och hans bror.

Mattlackad provbit
Golvet är det sista som görs i tamburen. Det skall bli golvvärme och klinker. Det lutar mot ett grått alternativ, som även lämpar sig för att laga utetrappan med. På så sätt skulle innematerialet fortsätta hela vägen ut.

Bilderna på hallen visar hur stökigt en del av huset är. Försöker ingorera tamburen, då det inte hjälper att stirra på allt halvfärdiga. Nu när jag ser på bilderna känns det som om jag skulle ha öppnat mina egna ögon till hur stökigt det egentligen är. Men kanske det ser värre ut på bild... vi säger så. Här i köket (med ryggen mot hallen) ser det ganska fint ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...