torsdag 27 mars 2014

Söta trädgårdsdrömmar

Har så längtat efter att få i gräva  jorden. Det är något avkopplande med att gräva fram stenar, skyffla mylla och sand och se hur allt runt förändras. Långsamt ett spadtag i gången blir det bättre och bättre.

Knäppte några bilder av vår sombäst ganska tragiska gårdssyn. Planerna är så gott som gjorda under vintern, så nu är det endast krafter och pengar som saknas ;) Ja, och kanske lite mera sol.

Gården mot grannarna är än så länge gränsad med en mur med temporärt staket och ett rep. Hoppeligen har vi ett vitt trästaket så snabbt som möjligt. Hade först hunden fastkopplad, men då hon frös släppte jag henne fri. Ni kan kanske ana hur bra det gick. Helst hade hon suttit uppe på muren och sagt några ord åt alla hundar som vågade gå förbi. Efter en hel del upprepning gav hon upp och lade sig på berget.

Tyvärr finns det dock en hel del på listan före vi har ett staket, gräsmatta, blommor eller terrass. Först på listan är att gräva upp mellan takhörnen och brunnen. Regnvattnet skall ledas till en brunn som ligger på andra sidan gården. Har påbörjat projektet under semestern, men endast grävt där det finns mylla och sand. Lerområdet lämnar jag åt min något starkare man. Områden där det bökats om i jorden under gågna året är en kompakt blandning av sten och svart lera som ännu är svagt frusen. Som att skrapa i sten. Allt grävande bör dock göras under aprill för att kunna plantera gräs i maj.

Ovanför berget står redan en lekstuga. På platon som bildas bredvid tänkte jag sätta en sandlåda, då båda barnen älskar att bygga sandslott. 

Muren som syns i bakgrunden kommer att få blombänkar och buskar framför i hopp om att lite täcka in den. Framför det låga fönstret vill jag ha en bänk, då det är enda stället med kvällssol på våran gård.Området med grill och växtvitrin kommer att bli en stor terrass. Bredvid terrassen vill jag ha stora brunnsringar i betong, där jag kan plantera blommor och örter. Området närmast vägen blir en stenbelläggd reservparkeringsplats. Där fanns tidigare tre vackra rododendran som tyvärr alla rykt under året. Tänkte lämna två rutor öppna i stenbeläggningen och planterna några nya rododendran i dem. Tyvärr tar det dock en stund före de är lika vackra. Från hushörnet till nätstaketet som syns, bygger vi även ett vitt trästaket, så att framgårdens stenbeläggning skiljs åt från bakgårdens gräsmatta. På sätt hålls hundar och barn på bakgården. Dessutom ger det ett saknat insynsskydd. Just nu är gården allt annat än privat.


Trapporna är sombäst det området på gården som totalt saknar planer. Eller, åtminstone sådana som jag vet om. Min man har nämligen tänkt bygga ett litet plasttak över trappan och placera något under taket. Därav blir det till att börja med en enkel gräsmatta runt omkring och vänta och se vad Uppfinnar Jocke tänker ställa till med.


Berget vid lekstugan har jag putsat upp och funderar nu om jag skall gräva fram lite till eller om det räcker. Gården har ännu inte riktigt lutningarna rätt, så kanske det blir lite mera berg synligt.Före gräset planteras har jag även en del stora stenblock att gräva fram. De ligger vid ytan, men är ändå oväntat svåra att få upp. Leran har dem i sitt hårda grepp. Men gräs växer inte på sten, så får ta i tu med det även före maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...