måndag 4 februari 2013

Veckoslut i Tallinn

Kom just hem från en kort veckoslutsresa till Tallinn med mina barn, syskon och föräldrar. Då min mamma fyllde år i januari bjöd hon oss på resan. Vi prövade Eckerö Lines båt Finlandia. Själva båten gillade jag, vilket kanske inte är överraskande, då den är nylagad. Det fanns många hissar, vilket behövdes för att komma fram med vagn. Köerna till caféet var dock helt omöjliga och speciellt på tillbaka vägen fanns det inte alls tillräckligt med sittplatser. Varje aula borde ha haft soffor, men istället låg det människor här och där på golvet.



Efter att ha gått en otroligt lång korridor in till båten fick vi sån tur ett bord nära barnens lekplats. De hade inget bollhav, men vi saknade inte det allt för mycket. Istället fanns det en klättringsvägg som blev en stor succé. På vägen till Tallinn lyckades inte riktigt klättrandet, men på vägen hem var alla väggarna avklarade av en stolt tös. Pojkens favoritlek blev att klättra in i plastlådor fyllda med leksaker. Så han fixade bollhavet helt själv.



Hotellet, Nordic Hotel Forum, var ett bra val. Det var intill Viru keskus, så det var väldigt centralt. Rummen var fina, rymliga och fräscha. Allt som allt hade vi tre rum. Mitt och barnen hade stora fönster över gatan, så barnen satt en hel del och beundrade spårvagnarna som for förbi. Tyvärr betydde det även att rummet var svalare. De andra hade små fönster mot en smal innergård och korridor.



I mitt rum fanns det även ett badkar, så jag passade på att ta ett dopp medan momi nattade tösen. Hade med mig en Burda tidning, så det blev ansiktsmask + syinspiration. Resten av rummen hade dusch, vilket var praktiskt med tanke på barnvagnen. Då nästa dag var lite varmare fick vi lyfta in barnvagnen i badrummet. Det fanns en perfekt glugg för den bredvid duschen. Väggen på badrummet var närtill genomskinlig, så det är bäst att dela rum med någon man är väldigt bekväm med. Annars får man nog släcka lampan.


I övre våningen fanns en simhall och några springmattor. Tyvärr hade jag inte tagit med passlig utrustning, så jag fick endast se på stället utifrån. Var lite irriterad på mig själv, då det sista jag lämnat hemma var simdräkten. Vi tog ett träningspass med min mellanbror på rummet. Lite hårda var ju golven för det, så jag har lite sjuk rygg, men det var effektivt och skönt efter en helt för lång paus. Tösen satsade på att få lite motion hon med. Hon sprang av och an i korridoren. Långa korridoren är helt underskattade.



Med tanke på husprojektet kunde jag inte låta blir att studera badrummets funktioner lite. Oftast är hotell ett ganska bra ställe att kolla igenom, då de satt lite mera tid på att få det praktiska att fungera. Badrummen var riktigt snygga och moderna. Den fyrkantiga lavuaren var fin, men vattnet rann inte alls i den, så den hölls inte värst ren. Fick stortesta den genast, då mjölkflaskan gick sönder på båten och min väska var full med mjölk. Tur nog gick den att tvätta. Under lavuaren fanns en lång stång där mina bröder hänge simbyxor och svettiga kläder på tork. Även bra för handduken, då man låg i badkaret och ville torka händerna. WC-pappers reservställningen var finurlig, då den stack ut från väggen istället för att ligga emot väggen. Fungerade bra och var inte i vägen då den var under bordet. Hyllan bakom wc:n var bra, ifall det finns möjlighet för det utan att missta kvadrater. Badkaret hade en bra duschvägg, dom jag även vill ha i vårt. Nedre kanten på väggen var rundad, vilket såg stiligt ut på avstånd. På nära håll var det inte lika snyggt, då silikonlimningen slutade konstigt tvärt.


På kvällen åt vi middag i restaurang Controvento i gamla stan. Min mamma hade ätit nötpasta där. Listan hade lite ändrats, så prövade canneloni med ricotta och spenat i valnötssås. Helt gott, men inte alls lika gott som barnens supergoda carbonara. Stället var fint och all mat god (även om inte allt för vacker). Servicen var bra. De hämtade genast leksaker och en bok åt barnen. Gossen lekte nöjt hela middagen, även om han alltid då och då skrek DÄÄR, när han såg något roligt i boken.




I dag besökte vi Kangadzungel. Det var andra gången jag var i butiken, men då jag lär komma på nytt ännu flera gånger tog jag ett kundkort. Fick allt på 50 % rabatt med den ända till 14.2. Köpte endast två tyger för kläder åt tösen. Största orsaken till besöket för mig var att hitta dragkedjer. I Finland är urvalet helt hopplöst, men här fanns det hyllor efter hyllor. På bilden syns endast en del av hyllorna. Man kan bli lite tokig när man står där och väljer. Hemma är urvalet så liten, så man tar det man hittar. Här fanns så mycket att det blev svårt att välja. Förutom att det finns i varje färg och nyans, finns det en massa olika längder som inte finns i Finland. Lite tokig blev jag kanske, då jag köpte 6 st. Det blir 3 för lampor och 3 för potentiella klänningar. Försökte även hitta en lång virknål för att pröva en ny virkteknik (...ny för mig). Tyvärr hade det inga. Lite hopplöst kan det alltså vara att hitta en i Finland.


Vi hade ett av rummet till klockan fyra, så att gossen fick sova dagssömn i rummet. Efter vilan åt vi en sen lunch/tidig middag i aulan. Portionerna var vackra och salladerna goda. Även morgonmålet på hotellet var bra, så lär komma till samma hotell nästa gång om möjligt. Ett bra morgonmål, så har man mig som kund på nytt :)






Hemresan blev att sitta i en korridor, då båten var smockfull. Finländare och alkohol är nog ingen vidare bra kombination. Speciellt som det skall bäras hem i så stora mängder att de inte vill rymmas in i hissen och att de välter ut att lådor i rulltrapporna. Nästa gång antingen en tidigare båt, en hytt eller mera utvilade nerver. Bra gick det ändå, då jag satt med barnen en stor del av tiden i lekområdet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...