fredag 5 juli 2013

Husprojekt: Köket del 7

Köket börjar så småningom se ut som ett rum. På veckoslutet plockade min man ner allt som satt löst på rökkanalen. Den hade blivit lappad med lite löst sittande lekablock och förövrigt satt allt lite löst. Under veckan murade han in lite nya tegel och släta ut allt. Då inget riktigt är 90 grader i ett gammalt hus blev det lite att välja mot vad det skulle jämnas ut, men tror det blev riktigt bra. Ca 40 kg murbruk gick det åt redan på ena väggen. Nu är den målad för att se hur jämnt slutresultatet blev. Lite finspackel ännu så är det färdigt. Betongdelen som fortsätter ut med golvet är även jämn och fin och nu lika hög som golvet (syns på tredje bilden).



Väggskivorna har även kommit upp under veckan. Min mans bror har varit till stor hjälp under hela projektet och ställde även upp igen. Tillsammans arbetade de en 14 timmars dag och fick upp alla gipsskivorna och rivet i vardagsrummet.



Elen i väggarna är även dragen, förutom det som går att dra från sovrummets sida. Elen i taket bör ännu fixas. Då korkgolv skulle bli lite onödigt dyrt (60 €/m2) och då vi inte hittade exakt det vi ville ha blir det nu även samma parkett i köket. Det lär ta skada av allt vatten jag kastar runt mig när jag hushåller i köket, men det går alltid att byta sen när det är slitet. Golvalternativen vi funderade på finns på bilden under. Den mindre vita fyrkantiga i vänstra övre kanten (moonlight) hade varit en snygg korkfärg som man skulle ha fått som tunna korkbitar som limmas på golv. Tyvärr fick man inte den som ligger underst (silver), då den endast såldes som färdigt pont-golv (ponttilattia). Det blev alltså inga rutor som vi hoppats. Istället blir det samma parkett som i resten av huset.



Funderade här emellan på att inte sen heller ta Ikeas kök, då de ändrade på sitt urval. Petra Keittiöts Saara hade varit ett väldigt lockande alternativ om inte hela centralförrådet hade varit stängt under sommaren. Köket hade vi fått i september, så det var inte mera ett alternativ. Priset hade varit något dyrare än Ikeas, men inte så farligt stor skillnad och kvaliteten verkade en hel del bättre på basen av hur det kändes då man prövade köket i butiken. Då tidtabellen är ett problem får vi nöja oss med Ikea. Fördelen är definitivt det att vi kan söka en modul i taget och anpassa planen därefter utan att priset ändras. Det betyder att vi kan pröva oss fram till vad som ryms och fungerar. Dessutom har vi lite knappt om utrymme, så vi låter hellre Ikea förvara på köket tills dess. Ifall vi får en 60 cm bred låda att rymmas (hoppas, hoppas!) så lär inte den nya designen på köket vara ett problem.

För att få reda på en massa saker prövade jag Ikeas chatt här om dagen. Fick helt bra service även om det nog märktes att personen jag chattade med inte riktigt hängde med i diskussionen. Troligtvis pga att hon hade flera på gång samtidigt. Dessutom fick hon checka allt med köksavdelningen.

Ikeas köksprogram har även blivit stortestat. Lite konstigheter har det och så är det väldigt irriterande att den hela tiden ger Javascript-errors, men annars tycker jag det fungerade mycket bättre än andra affärers. Speciellt svårt gjorde programmet det år mig, då jag inte ville ha deras färdiga moduler, utan försökte modifiera dem. Programmet passar för en gör-det-själv människa som inte har tid att sitta i timtal i butiken och planera. Under är bilder plockade från Ikeas program. Dörrar och annat saknas emellanåt från 3D versionen, men de syns på sluträkningen :) Lite små förändringar har det blivit och några saker väntar ännu på noggrannare mått.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...